Monica Macovei in PE: Confiscarea banilor proveniti din infractiuni chiar in lipsa condamnarii – solutia incetiniri si opriri grupurilor de crima organizata
Singura solutie de a încetini si opri grupurile de crima organizata este confiscarea banilor proveniti din infractiuni de catre jucatori, în procese civile sau penale, chiar si în lipsa unei pedepse de natura penala, a declarat luni, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European (PE), eurodeputata PDL Monica Macovei, în cadrul dezbaterii rezolutiei privind ‘Crima organizata, coruptia si spalarea de bani’.
‘Traficul de persoane, droguri sau arme, evaziunea fiscala, coruptia, spalarea banilor murdari distrug oameni, comunitati si orice regula. Si ne costa bani, foarte multi bani. ONU a estimat bunurile provenite din activitati de natura penala la circa 2.000 de miliarde de dolari, 2 trilioane de dolari’, a subliniat Monica Macovei.
Ea a precizat ca, dupa zeci de audieri în Comisia pentru crima organizata, coruptie si spalare de bani (CRIM), din care face parte, o concluzie este clara.
‘Singura solutie de a încetini si opri grupurile de crima organizata este confiscarea banilor proveniti din infractiuni de catre jucatori, în procese civile sau penale, chiar si în lipsa unei condamnari, a unei pedepse de natura penala. Sa ne uitam spre statele membre care au înteles cu multi ani în urma ca aceasta este singura solutie. Prioritatea este luarea banilor si fac acest lucru prin proceduri civile, mai rapide, fara sa urmareasca neaparat condamnarea la închisoare a persoanelor respective. De pilda Marea Britanie, care are astfel de proceduri, a confiscat în 2011 si 2012 în procese civile circa 14 milioane de lire sterline si averi de peste 300 de milioane de lire sterline. Daca nu urmarim în primul rând banii pierdem lupta cu crima organizata’, a avertizat eurodeputata PDL.
Monica Macovei este raportoare a PE pentru Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, textul întocmit de ea fiind adoptat la 7 mai în Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a PE.
Potrivit raportului Macovei, care este în prezent negociat în cadrul trialogului, fiecare stat membru trebuie sa adopte masuri pentru confiscarea bunurilor si în absenta unei sentinte penale de condamnare în cazurile urmatoare: daca o instanta este convinsa ca banii sau bunurile provin din activitati de natura penala, cât timp procedura de confiscare respecta articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces corect; când decesul sau o boala permanenta a persoanei anchetate fac imposibile urmarirea si condamnarea penala sau când boala sau sustragerea de la urmarirea penala sau de la condamnare împiedica finalizarea unui proces într-un termen rezonabil si exista riscul împlinirii prescriptiei.
Eurodeputata PDL este si initiatoarea unui amendament la raportul lui Salvatore Iacolino privind ‘Crima organizata, coruptia si spalarea de bani’, care vizeaza sustinerea jurnalismului de investigatie ‘întrucât jurnalistii de ancheta joaca un rol esential în dezvaluirea coruptiei, a fraudei si a crimei organizate si, prin urmare, sunt expusi unor amenintari financiare si de securitate specifice; întrucât, de exemplu, pe o perioada de cinci ani, în cele 27 de state membre s-au publicat în total 233 de rapoarte de cercetare privind cazuri de frauda asociate utilizarii abuzive a fondurilor UE; întrucât finantarea suplimentara, în special de catre Comisie si alte institutii internationale, este indispensabila pentru sustinerea si dezvoltarea în continuare a jurnalismului de ancheta’.agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!