Cel mai mare dosar de camatarie din Sibiu, in care un notar e acuzat ca incheia acte neautentificate si nenotate, se judeca la Curtea de Apel Alba-Iulia

 

Cel mai mare dosar de camatarie din Sibiul ultimilor ani se judeca zilele acestea la Curtea de Apel Alba-Iulia. Printre acuzati se numara si notarul Razvan Marginean, unul dintre cei mai cunoscuti notari din oras. Procurorii DIICOT care au instrumentat cazul il acuza pe acesta de „initierea, constituirea de grup infractional organizat sau sprijinirea unui asemenea grup”.

ciocanConform procurorilor DIICOT, notarul Razvan Marginean a lucrat cu ”dezvoltatori” imobiliari care au vandut apartamente fara a avea nici macar autorizatie de constructie. Din acelasi grup mai fac parte persoane care santajau, bateau si apoi ”isi insuseau” imobilele celor carora le dadeau bani cu camata. In total, alaturi de notarul Marginean, mai sunt alti 13 inculpati, in vreme ce partile vatamate sunt in numar de 25.

12 dintre cei acuzati, printre care si notarul Razvan Marginean, sunt dupa gratii inca de la mijlocul lui noiembrie anul trecut. ”Anvergura presupusei activitati infractionale a inculpatilor Constantin Cornea, Dumitru Daniel Damian, Bucur Daniel Iuliut, Bogdan Florin Jucan, Razvan Emilian Marginean, intinderea ei pe o perioada considerabila de timp precum si repetabilitatea actelor materiale constituie fara indoiala, unii din factorii pertinenti  care – alaturi de tulburarea reala  produsa  in constiinta publica in urma  acestor actiuni – justifica, cel putin in faza incipienta a procesului penal, o detentie provizorie”, arata judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia, unde se judeca procesul celor 14.

Instanta a decis ca arestarea preventiva trebuie mentinuta nu doar pentru cei care au recurs la violenta, ci si pentru ”afaceristii” cu care a lucrat Razvan Marginean: Cosmin Ruja, Catalin Marian Haiduc si Ioan Flaviu. ”Exista motive plauzibile de a banui ca,  sprijiniti de inculpatul Marginean Razvan Emilian, au indus in eroare, cu prilejul incheierii si executarii unor antecontracte de vanzare cumparare de apartamente in constructie, numeroase parti vatamate, neaducand acestora la cunostinta  situatia exacta a constructiilor”, arata instanta.

Adica lipsa autorizatiilor de constructie sau faptul ca apartamentele erau deja vandute altor persoane. Notarul Razvan Marginean isi oferea sprijinul ”incheind acte neautentificate si nenotate in CF –ul  imobilului”, acuza procurorii DIICOT. Faptele mentionate au avut loc in perioada 2008 – 2012.

In aceslasi dosar Mihai Cornea, Nicolae Sandru si Sorin Daniel Duse sunt acuzati de fapte de violenta. Curtea de Apel de la Alba considera, in sustinerea mentinerii starii de arest preventiv pentru cei trei, ca exista ”indicii grave de vinovatie cu privire la savarsirea unor infractiuni de santaj, constand in exercitarea unor acte  de constrangere prin violenta  si amenintare a persoanelor vatamate  sa plateasca sume  de bani drept dobanzi la imprumuturi  acordate, iar in contul acelorasi dobanzi deposedandu-le de mai multe bunuri imobile”.

Contractele de instrainare a acestor locuinte obtinute prin santaj si violenta erau, evident, incheiate la notar. Referitor la Mihai Cornea, DIICOT il acuza ca timp de zece ani, intre 2002 si 2012, a batut si amenintat o serie de oameni pentru a-i fi platite diferite sume de bani drept dobanzi la unele imprumuturi acordate.

”Avand in vedere natura acuzatiilor aduse inculpatului Cornea Mihai precum si modalitatea concreta in care se sustine ca acesta a actionat impotriva partilor vatamate justifica la acest moment plasarea sa in detentie provizorie”, a mai constat instanta.

Nu in ultimul rand, procurorii DIICOT au identificat, la inceputul cercetarilor, 15 victime ale retelei infractionale, pe care invinuitii din „dosarul camatarilor sibieni” le-au imprumutat cu sume de bani in valuta. Pentru sumele imprumutate, acestia solicitau si incasau dobanzi saptamanale sau lunare intre 10 si 50 la suta.

Pentru a se asigura ca isi primesc banii inapoi, membrii gruparii isi obligau victimele sa constituie garantii imobiliare, aici intervenind unul dintre notari, deoarece la Biroul Notarial al acestuia se intocmeau majoritatea documentelor. ”Curtea precizeaza, de asemenea, ca masura preventiva este la acest moment proportionala cu scopul urmarit si anume prevenirea savarsirii altor infractiuni si protejarea drepturilor si libertatilor altor persoane. Curtea considera ca, la acest moment, lasarea in libertate a inculpatilor nu poate fi supusa unor garantii suficiente care sa asigure desfasurarea optima a acestei faze a procedurilor”, a decis acum Curtea de Apel Alba Iulia. Stefan Dobre, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie