Mentinerea competitivitatii industriei europene este considerata de Romania ca fiind esentiala

 

In Monitorul Oficial nr. 326 din 5 iunie 2013 a fost publicata Hotararea nr. 29/2013 a Senatului cu privire la comunicarea consultativa a Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor – Acordul International din 2015 privind schimbarile climatice: Modelarea politicii internationale privind clima dupa 2020 COM (2013) 167 final.

Monitorul Oficial1In cadrul pozitiei Senatului privind comunicarea consultativa se arata:

Sustine lansarea consultarii publice in vederea documentarii si fundamentarii pozitiei statelor membre si a Uniunii Europene ca parti semnatare la propunerea pentru acordul final care va fi adoptat de catre Comisia Europeana pana la finele anului curent si apreciaza pozitiv interventia Comisiei Europene in acest domeniu.

Romania apreciaza demararea consultarilor pentru stabilirea pozitiei Uniunii Europene pentru noul acord global, in care toate partile sa se angajeze la reduceri de emisii de gaze cu efect de sera.

Romania nu are inca un punct de vedere final; totusi, dorim sa exprimam ingrijorarea fata de posibilitatea de a ne angaja intr-un alt obiectiv unilateral, in timp ce partenerii internationali vor amana angajarea reala in procesul multilateral.

Romania considera esentiala mentinerea competitivitatii industriei europene.

Limitarea incalzirii globale la 2°C este posibila doar daca toti partenerii internationali relevanti, in principal cei care sunt considerati cei mai mari generatori de emisii de gaze cu efect de sera, iau masuri de reducere a emisiilor.

Este nevoie de o arhitectura flexibila care sa asigure participarea tuturor statelor si, in acelasi timp, sa se tina cont de responsabilitatea, capacitatea si circumstantele nationale.

Accentul trebuie sa fie pus pe realizarea de progrese masurabile in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Considera ca unul dintre elementele noului acord trebuie sa fie constituit din modul prin care se va asigura faptul ca statele care au inregistrat reduceri de emisii de gaze suplimentare sau in avans nu vor fi penalizate, precum si mecanismele de stimulare a acestora sa isi depaseasca angajamentele.

Considera ca ar trebui sa fie exploatata ideea unor acorduri specifice sectoriale pentru a se putea reduce riscul de relocare.

Considera extrem de importanta includerea unor modalitati de implementare care sa asigure finantarea, utilizarea de mecanisme flexibile si schimburi de tehnologie. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie