Inselaciunile prin telefon. Vezi cum le poti preveni

 

In ultima perioada, politistii au primit mai multe sesizari ce au ca obiect infractiuni de inselaciune savarsite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtand denumirea „accidentul”.

telefon fixPentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani.

Suspectii utilizeaza calitati false (avocat, procuror, politist sau medic) si solicita telefonic diferite sume de bani diverselor persoane.

Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie de bani pentru interventii urgente medicale sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezinta onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulatie.

Victimele sunt in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, care, in prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a suspectilor.

Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti.

Din cazuistica intrumentata pana in prezent a reiesit faptul ca, majoritatea suspectilor de inselaciuni sunt detinuti in diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi facute in conturile unor complici care se afla in libertate.

In urma perchezitiilor realizate de politisti in penitenciare au fost gasite si ridicate foarte multe telefoane mobile, cartele SIM si carduri de memorie, utilizate de suspecti la comiterea infractiunilor respective.

Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care primiti un astfel de telefon si sa nu dati curs respectivelor solicitari, in ciuda reactiei emotionale de moment.

Inainte de a va oferi ajutorul, aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

In cazul unui accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens sau daca este facuta prin intermediul unor societati de asigurari.

Orice accident/eveniment de circulatie are doua variante de solutionare:

1) depunerea unei plangeri la unitatea de politie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;

2) intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

Orice alte variante sunt excluse, iar daca sunt puse in practica ele nu sunt legale.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale.

De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru.

Chiar daca ar putea exista alte surse, care sa transmita informatia inainte ca aceasta sa va parvina in mod oficial, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde vreo actiune.

In niciun caz nu dati crezare imediat unor „povesti” anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia printr-un apel la 112 sau sesizati cea mai apropiata unitate de politie.

Intr-adevar unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu si in cazul serviciilor medicale de urgenta. De aceea, in niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, in speranta ca ii veti ajuta pe cei dragi – nu faceti decat sa cadeti in plasa intinsa de cei care doresc sa profite de lipsa dumneavoastra de informare.

Politia Romana va recomanda:

  • verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier (cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare). In astfel de situatii, reprezentantii Politiei sau Parchetului nu retin telefoanele mobile;
  • daca sunteti contactat de un „binevoitor”, care va apeleaza in numele unei rude apropiate, si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati Politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin;
  • fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumnea¬voastra si sa afle detalii despre familie sau vecini;
  • nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legi¬timatia de serviciu. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie