Debitul Dunarii va creste alarmant luni si marti. Autoritatile se asteapta la ce e mai rau

 

Autoritatile se asteapta la ce e mai rau pentru zilele de luni si marti. Apele Dunarii cresc pe zi ce trece. Estimarile Apelor Române arata ca debitul fluviului la intrarea în România – zona Bazias – va fi în crestere si va ajunge la 8.700 metri cubi pe secunda, peste media multianuala a lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secunda.

dunareaDeja Dunarea a facut ravagii în statele riverane. Cel putin 19 persoane au murit în ultima saptamâna, iar expertii au estimat ca daunele economice în Germania ar putea depasi 11 miliarde de euro din cauza inundatiilor din ultima perioada.

În România, autostrada Bucuresti-Fetesti si calea ferata Bucuresti-Constanta risca sa fie inundate daca precipitatiile anuntate pentru 10 iunie si 11 iunie vor fi abundente, având în vedere si unda de viitura care este asteptata pe Dunare.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, a admis sâmbata, într-o interventie televizata, ca actualul sistem de aparare nu mai poate asigura un grad ridicat de aparare împotriva inundatiilor pe Dunare.

Toate eforturile se îndreapta în prezent catre consolidarea digului de aparare de pe Bratul Borcea, malul drept, km 34, pentru care Apele Române au anuntat sâmbata seara „masuri de urgenta”.  Mai exact, este vorba de zona comunei Stelnica, judetul Ialomita. Scopul lucrarilor îl constituie prevenirea cedarii digului, din cauza eroziunilor care au avut loc.

Apele Bratului Borcea au scapat de sub control si în iulie 2010, când mai multe gospodarii din Fetesti, Ialomita, au fost inundate ca urmare a infiltratilor aparute în digul de protectie. Si în 2006 Dunarea a produs inundatii în mai multe zone. Loredana Voiculescu, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie