Daca nu esti pe bursa, nu existi – Laurentiu Ciurel, director general, CE Oltenia

 

În ciuda amânarilor pe care Guvernul nu conteneste sa le aplice listarii companiilor detinute de stat, oficialii sunt foarte optimisti cu privire la sumele pe care le-ar putea încasa.

bursaPotrivit ultimei variante a programului de privatizari prin listarea la bursa, Nuclearelectrica ar fi trebuit sa îsi desfasoare oferta publica initiala în cursul acestei luni. A fost chiar stabilit si consortiul de intermediere, format din Swiss Capital si BT Securities. Numai ca, în traditia cu care ne-au obisnuit deja autoritatile, listarea nu va mai avea loc acum, fiind amânata pentru o data ce va fi anuntata la jumatatea acestei luni. Iar amânarea vine la câteva zile de la declaratia ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea, care preciza ca listarea Nuclearelectrica va avea „sigur“ loc în iunie.

Producatorul de energie nucleara are câteva probleme nu doar la capitolul investitii, unde nu reuseste sa gaseasca fonduri pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, ci si la active. Conform unor brokeri, acesta este si motivul pentru care s-a amânat listarea. De altfel, în urma cu nici doua luni, Ministerul Economiei a elaborat un proiect prin care rezervele de apa grea ale Nuclearelectrica, cumparate de la stat în perioada 2006-2011, sa fie transferate cu titlu gratuit statului. Adica sa fie date înapoi, deoarece rezervele, cu o valoare de 1,54 miliarde lei, au fost achizitionate cu ajutorul unor alocatii de la bugetul de stat, în suma de 1,38 miliarde lei. Se pare ca problemele legate de rezerva de apa grea nu sunt singurele. Ceva clarificari mai sunt necesare înainte de a cauta cumparatori pentru pachetul de 10%, în caz contrar statul fiind nevoit sa vânda cu un discount semnificativ. Pâna acum însa, problemele nu au fost facute publice, dar ar putea sa apara la prezentarea urmatorului plan de listare.

Listari de sute de milioane de euro

În schimb, ministrul economiei s-a grabit sa aprobe instalarea unui nou director general la Nuclearelectrica, în persoana Danielei Lulache. O numire nu tocmai potrivita, nu doar pentru ca nu are pregatire si nici experienta în sectorul de activitate al companiei, ci si pentru ca fosta sefa a Fondului Proprietatea, actionar al Nuclearelectrica cu 9,7% din actiuni, nu se afla în cele mai bune relatii cu Fondul. Cât de bine va fi primita de catre potentialii investitori numirea Danielei Lulache ar trebui sa aflam cu ocazia ofertei publice initiale. Care, probabil, va avea loc anul acesta, cea mai puternica motivatie fiind presiunile din partea FMI.

Imediat dupa listarea Nuclearelectrica, ar fi trebuit sa aiba loc si cea a Electrica SA, distribuitorul de electricitate fiind programat pentru intrarea în ringul BVB în iulie. Numai ca data s-a amânat deja, programarea fiind acum pentru octombrie. Exista o parte buna în cazul acestei amânari: listarea la bursa în iulie, adica pe perioada verii, avea sanse mari sa fie un esec. ti investitorii intra în vacanta si e greu de crezut ca s-ar fi înghesuit sa cumpere actiuni de pe malul marii. Mai ales în cazul în care va fi vândut un pachet de 51% din capitalul social al Electrica, nu un pachet minoritar. De altfel, si aceasta este o problema. Numai capitalul social al companiei se ridica, în prezent, la peste doua miliarde de lei, ceea ce înseamna ca, pentru ca oferta sa aiba succes, investitorii vor avea de dat vreo doua sute de milioane de euro. Listarea va avea loc prin emitere de actiuni noi, în procentaj de 105% fata de numarul actual. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, a explicat ca prin cedarea controlului la Electrica statul va avea venituri mai mari.

Tranzactionarea pe bursa a unui pachet atât de mare ramâne o problema, mai ales pentru nivelul redus la care se afla BVB. De regula, se cauta un investitor strategic pentru o privatizare atât de mare, asa cum se doreste pentru Posta Româna, pentru CFR Marfa sau pentru Complexul Energetic Hunedoara. Evident, nu este deloc usor sa gasesti nici investitori strategici.

Si Complexul Energetic Oltenia ar trebui sa se listeze anul acesta, însa nu exista nicio data programata. Directorul CEO, Laurentiu Ciurel, a declarat ca „nu este necesar sa ne listam în acest an“, dar oricum spera sa obtina „zeci sau chiar peste 100 milioane euro din oferta primara“. Deloc usor, revenim la problema pe care o va avea si Electrica.

Ceva mai linistita, adica mai putin prezenta în presa, este Romgaz, a carei listare ar trebui sa aiba loc la toamna. Dar nici producatorul de gaze naturale nu are data batuta în cuie, asa ca nu este exclus sa asistam la o noua amânare.
Mai degraba am putea avea încredere în listarea Hidroelectrica, conditionata de iesirea din insolvensa. Potrivit administratorului judiciar, iesirea din insolventa ar putea ave loc de la începutul lunii viitoare, iar listarea ar fi posibila, în mod realist, la începutul lui 2014. Si daca vorbeam de bani multi pâna acum, în cazul Hidroelectrica apare o suma de pâna la 400 milioane euro, pe care Remus Borza, administratorul judiciar, considera ca o poate obtine. Nu a spus daca la BVB sau în alta parte.

Nu este necesar sa ne listam anul acesta, dar sper sa obtinem zeci sau chiar peste 100 milioane euro din oferta primara. Stiti cum este, daca nu esti pe bursa, nu existi! Laurentiu Ciurel, director general, CE Oltenia

40 milioane euro este suma pe care Remus Borza sustine ca o poate încasa Hidroelectrica dintr-o oferta publica initiala. Aurel Dragan, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie