Daca esti corect poti fi pus pe tusa. De ce a destituit Relu Fenechiu, echipa de manageri privati ai CFR?
Echipa de manageri privati de la CFR SA, Isar-Sophocleous, a fost destituita de Relu Fenechiu dupa ce s-a opus trucarii unui contract de 300 milioane de euro.
Contractul de modernizare a caii ferate Vintu de Jos-Simeria semnat acum o luna de catre Ministerul Transporturilor cu firmele FCC si Alpine, chiar daca era stabilit clar de catre Curtea de Apel Bucuresti ca oferta acestora era neacceptabila, devine o bomba pentru Ministerul Transporturilor (MT), date fiind marturisirile recente facute pe blogul sau de catre Lucian Isar, la acel moment presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA.
În postarea sa „CFR, Planul de Administrare si Vintu-Simeria“, Lucian Isar povesteste presiunile facute de oamenii ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, asupra directorului general al CFR SA, Dimitris Sophocleous, si presedintelui CA, functie pe care Isar o ocupa la acel moment, pentru atribuirea contractului în valoare de 300 milioane de euro firmelor FCC si Alpine. Panoplia metodelor folosite de oamenii ministrului Transporturilor pentru atribuirea banosului contract firmelor FCC si Alpine cuprinde ascunderea unor documente esentiale legate de licitatia în cauaza, ignorarea semnalelor referitoare la neregulile din oferta FCC Alpine, încercarea ministerului de a le confisca managerilor privati atributia semnarii contractului si, în final, destituirea lor sub pretextul ca planul lor de administrare este necorespunzator. Cazul a fost reclamat de catre managerii privati la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) si la Curtea de Conturi.
Sophocleous refuza semnarea contractului ca primarul
Primul pas în „aranjarea“ contractului banos de 300 de milioane de euro, bani veniti de la Uniunea Europeana, a fost facut de directorul general adjunct al CFR SA pentru fonduri europene. Lucian Isar nu îi pomeneste numele, dar cel mai probabil e vorba de Florin Trandafirescu, fost consilier PNL la Iasi, adus de Fenechiu la CFR SA. Potrivit lui Isar, „directorul general adjunct responsabil (…) a intrat peste directorul general si presedintele CA cerând urgent o semnatura. (…) Nu mica a fost surpriza CEO-ului (Sophocleous – n.red.) când a vazut ca semnatura urgenta trebuia data pe 300 milioane euro fonduri europene“, spune Lucian Isar.
În fata unei astfel de solicitari, Dimitris Sophocleous a cerut timp de analiza. Dorind sa se asigure ca semnarea contractului e legala, Dimitris Sophocleous a trimis o solicitare catre Corpul de Control al ministrului Relu Fenechiu pentru verificarea contractului. „Cererea (…) s-a soldat cu un raspuns de genul: Semnati, ca se pierd fondurile europene si veti fi trasi la raspundere si, în plus, nu exista indicii si suspiciuni pentru a justifica un control“, spune el. Este relevant faptul ca, în contextul în care managerilor privati li se spunea ca nu exista indicii si suspiciuni care sa justifice controlul, exista la acel moment o decizie a Curtii de Apel Bucuresti care arata ca oferta firmelor FCC si Alpine e neconforma. Managerii privati nu stiau de decizie, caci s-a avut grija ca aceasta sa fie ascunsa de ei. „La sfârsitul saptamânii, dupa exercitarea tuturor diligentelor manageriale, sesizari la DLAF si Curtea de Conturi, a aparut din institutie si o copie dupa o hotarâre definitiva si irevocabila a Curtii de Apel. Documentul era în CFR de cel putin o luna“, îsi aminteste Lucian Isar. Dupa ce au aflat decizia judecatorilor, managerii privati au cerut înca o data un control de la MT, atasând si decizia instantei drept dovada ilegalitatilor. „A doua cerere (…) avea atasata o copie dupa decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti ca si dovada a unui indiciu ce justifica un control. Cererea nu a mai primit raspuns“, spune fostul presedinte CA al CFR.
Adica institutia condusa de Relu Fenechiu si-a bagat capul în nisip preferând sa nu vada neregulile. Lucian Isar concretizeaza: „semnatura în graba era ceruta în favoarea consortiului Y (FCC-Alpine – n.red.) dar cu ignorarea mentionarii unei informatii cruciale si anume o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel în favoarea consortiului X (Swietelsky – n.red.)“.
Fenechiu îi ia lui Sophocleous fondurile UE
„Presiunile au continuat pe parcursul întregii perioade. CEO-ul privat nu si-a pus semnatura“, spune Isar. Observând refuzul managerilor privati de a semna dubiosul contract, MT a încercat sa treaca fondurile europene, din care urma sa se finanteze contractul, în ograda sa. „CEO-ul a refuzat sa o faca fara aprobarea CA si fara o delimitare totala a atributiilor si responsabilitatilor între CFR si minister“, continua el. Drept represalii, Corpul de Control al MT, acelasi care n-a fost în stare în doua rânduri sa verifice un contract de 300 de milioane de euro, a fost trimis sa controleze activitatea managerilor privati pe cele trei luni de când fusesera numiti.
Mai mult, exact în ziua în care o institutie a statului a venit în control la MT si a cerut documentele licitatiei (probabil una dintre institutiile sesizate de managerii privati, al carei nume nu e mentionat de Lucian Isar), reprezentantii MT s-au întrunit în mod exceptional si, drept represalii pentru ca managerii privati au îndraznit sa trimita contractul la institutiile de control ale statului, au respins planul de management al Consiliului de Administratie, cu consecinta suspendarii acestuia.
Imediat dupa aceea, MT a numit o noua conducere la CFR (George Micu, director general), care a semnat fara multe mustrari de constiinta contractul cu FCC-Alpine. În pofida sfortarilor MT de a scoate câstigatoare firmele FCC si Alpine, contractul va fi cel mai probabil reziliat în urma deciziilor repetate ale Justitiei conform carora oferta FCC-Alpine este inacceptabila. Atât MT, contactat prin e-mail joi, cât si ministrul Relu Fenechiu, contactat telefonic ieri, au refuzat orice raspunsuri privind acuzele fostului presedinte CA al CFR. Doru Cireasa, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!