Contributia la sanatate in Romania nu mai trebuie platita daca muncesti legal in Europa

 

Tot mai multi români care muncesc legal în Europa si care au în continuare buletin de România primesc la adresa din tara notificari de la Casa de Asigurari din judetul în care figureaza oficial în acte, privind neplata contributiei de asigurari de sanatate, pe perioada în care ei lucreaza cu acte în regula într-un stat european.

calculator cu stetoscopRomânii care muncesc legal în Europa si au în continuare buletin de România nu mai trebuie sa achite contributia de asigurari de sanatate în tara, din momentul în care au început sa lucreze cu forme legale într-un stat membru al UE sau în Elvetia.

De ce

În cazul românilor care muncesc legal în Europa nu se mai aplica legea din România, în mod particular – legea 95 din 2006 privind reforma în Sanatate. Conform Legii Sanatatii, toti cetatenii români cu domiciliul în România sunt obligati sa faca dovada platii la contributiei la sanatate (contributie achitata, dupa caz, de ei însisi, de angajator sau de institutia care raspunde de ei). Mai mult, cetatenii români cu domiciliul în România sunt notificati si penalizati daca înceteaza sa achite contributia la Sanatate, datorata legal Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit normelor de aplicare a Legii Sanatatii.

Aceste reguli nu se mai aplica si pentru românii care muncesc legal în Europa

Concret, cetatenii români cu domiciul oficial în România care muncesc cu contract de munca în Europa se supun legislatiei europene, mai exact Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, si Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului, care stabileste procedura de aplicare a Regulamentului nr. 883 din 2004.
Cele doua Regulamente europene stabilesc ca românii care muncesc legal într-un stat membru al UE sau în Elvetia se supun doar legislatiei statului în care muncesc, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Pe cale de consecinta, românii care muncesc legal într-un stat european vor contribui doar la sistemul de asigurari de sanatate din statul în care muncesc.

„Cetateanul român care desfasoara activitate salariata (fara a fi însa detasat) într-un stat membru UE sau în Elvetia se supune legislatiei statului respectiv, contribuind în calitate de asigurat la sistemul de asigurari sociale de sanatate din acest stat”, ne-au explicat oficialii CNAS.

Cum demonstrezi ca esti asigurat în statul în care lucrezi

Românii care muncesc legal într-un stat european trebuie sa solicite institutiei omologe CNAS din statul în care muncesc formularul E 104, din care sa rezulte ca în perioada în care muncesc legal în acel stat platesc contributia la sanatate la sistemul de asigurari de sanatate al acelui stat.

Cum procedezi daca ai primit o notificare în România ca ai datorii la Sanatate, acumulate în perioada în care ai lucrat legal în Europa

Si acest caz, soliciti institutiei care îndeplineste rolul Casei de Sanatate în statul în care lucrezi sa-ti completeze formularul E 104.
Vei aduce la Casa de Asigurari din tara formularul E 104, completat de institutia care are atributiile CNAS în statul în care lucrezi, în care se adevereste ca platesti asigurarea la Sanatate în statul în care muncesti si, în acest fel, esti exonerat de la plata datoriilor la Sanatate, semnalate de Fisc sau de Casa de Asigurari din România.
Reprezentantii CNAS ne-au precizat ca românii aflati în aceasta situatie trebuie sa se prezinte fizic la Casa de Asigurari din tara, cu formularul E 104, ca sa rezolve problema datoriilor la Fondul de Sanatate.

„Cetateanul român – asigurat al unui stat membru UE/SEE/Elvetia – trebuie sa prezinte un asemenea document care sa ateste legislatia aplicabila (n. red. din statul în care lucreaza), Casei de Asigurari de Sanatate/institutiei care a emis decizia de impunere pentru plata obligatiilor fiscale (n.red. din România). Aceste demersuri se fac personal, dar probabil ca o persoana împuternicita de persoana interesata le poate face în locul acesteia”, ne-au spus oficialii CNAS.

Muncesti într-un stat european, dar nu ai contribuit suficient la Sanatate în statul european respectiv ca sa beneficiezi de indemnizatie de boala sau maternitate?
Iata cum procedezi ca sa încasezi aceste indemnizatii.

Vei solicita Casei de Asigurari de care ai apartinut când ai locuit în tara (cea din judetul în care ai domiciliul în CI sau buletin) sa-ti completeze formularul E 104.
În acest formular sunt specificate perioadele de asigurare la Sanatate pentru prestatii de boala (inclusiv invaliditate) si maternitate.
Vei furniza institutiei omologe CNAS din statul în care lucrezi acest formular (E 104) completat de Casa de Asigurari din judetul în care ai domiciliul oficial (în buletin).
Aceasta institutie va decide, în urma primirii formularului E 104, daca ai îndeplinit stagiul minim de cotizare ca sa beneficiezi de drepturile solicitate.

„În situatia în care românul începe o activitate ca lucrator salariat sau independent într-un stat membru UE/SE/Elvetia si nu îndeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate în acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei (n. red omologe CNAS) din noul stat de munca formularul E 104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data. Casa de asigurari, institutie competenta la un anumit moment pentru un asigurat, elibereaza formularul E 104 la solicitarea persoanei interesate sau a institutiei competente din noul stat de munca ori de domiciliu, care trebuie sa afle care este perioada de asigurare realizata conform legislatiei pe care o aplica institutia de care apartinea înainte asiguratul, în ceea ce priveste prestatiile de boala sau maternitate”, ne-au spus oficialii CNAS.

Ai muncit legal într-un stat european, ai revenit în tara, vrei sa intri în concediu de boala sau maternitate, dar nu ai contribuit suficient la sistemul de Sanatate din România ca sa încasezi aceste prestatii?
Iata cum trebuie sa procedezi ca sa poti beneficia de aceste indemnizatii.

Înainte sa pleci din statul european în care muncesti legal, soliciti institutiei care îndeplineste rolul Casei de Sanatate în statul respectiv sa-ti completeze formularul E 104.
Când revii în tara, aduci acest formular completat la Casa de Asigurari din judetul în care locuiesti.
Casa de Sanatate va decide, în urma primirii formularului E 104, daca ai îndeplinit stagiul minim de cotizare ca sa beneficiezi de drepturile solicitate. Cristina Somanescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie