APIA: Cererile de sprijin financiar pentru producatorii de lapte si carne din zonele defavorizate, se depun de luni 10 iunie

 

Producatorii de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate pot depune, în perioada 10 iunie – 15 iulie 2013, cererile pentru obtinerea sprijinului financiar acordat din fonduri europene, a anuntat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

apia„Potentialii beneficiari ai schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate, finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), pot depune cererile de plata aferente anului 2013 în perioada 10 iunie – 15 iulie 2013. De acest sprijin comunitar pot beneficia crescatorii de vaci de lapte si/sau de bivolite de lapte si/sau de taurine din rase de carne si/sau metisii cu rase de carne”, se mentioneaza într-un comunicat al APIA.

Solicitantii trebuie sa depuna o cerere pe beneficiar pentru toate exploatatiile detinute (cu cod de exploatatie înregistrat în RNE al ANSVSA), la centrul judetean APIA pe a carui raza teritoriala se afla exploatatia cu cel mai mare numar de animale.

Conditiile generale pe care trebuie sa le îndeplineasca fermierii vizeaza localizarea exploatatiilor în zonele defavorizate din România, bovinele din exploatatiile pentru care beneficiarul solicita ajutor specific sa fie identificate si înregistrate în Registrul National al Exploatatiilor – RNE, iar solicitantii trebuie sa detina registrul individual al exploatatiei, actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1760/2000.

Potrivit APIA, pentru cei care detin vaci de lapte, conditiile specifice vizeaza ca beneficiarii sa fie înregistrati în sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul specific se poate solicita pentru un numar cuprins între doua si 15 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicita ajutor specific trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014), la adresa exploatatiei/locatiei mentionata în cerere. Ajutorul specific pentru vaci de lapte se acorda anual.

Pentru bivolite de lapte se poate solicita ajutor specific pentru un efectiv de maximum 50 capete pe beneficiar. Acestea trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014) la adresa exploatatiei/locatiei mentionata în cerere. Ajutorul specific pentru bivolite de lapte se acorda anual.

Pentru taurine din rase de carne se solicita ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete pe beneficiar. Acest ajutor se acorda o singura data pentru categoria de vârsta a animalului, pentru tineretul mascul si/sau femele care are vârsta de maximum 25 de luni la data iesirii din exploatatie cuprinsa în perioada 01 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicita ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicita ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploatatie. De asemenea, sprijinul se acorda anual pentru vaci din rase de carne si pentru vaci metise cu rase de carne si o singura data în viata, pentru taurii din rase de carne din specia taurine.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate mentionate precum si nerespectarea cerintelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea si înregistrarea animalelor în cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale, în conformitate cu OMADR nr. 174/2013. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie