Maria Grapini sustine un program de finantare de pana la 10.000 euro nerambusabili, pentru femeile debutante in afaceri
Femeile debutante în afaceri vor beneficia de finantare nerambursabila de la stat de pâna la 10.000 de euro, indiferent de vârsta si de domeniul de activitate în care doresc sa înfiinteze firme, prin intermediul unui program sustinut de la buget si derulat de Ministerul Economiei.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, a subliniat, ieri, citata de Mediafax: „Vrem sa facem altfel programul petru femeile antreprenor, sa le ajutam cu finantare. Am depus deja un proiect la Ministerul Finantelor, vrem sa facem ca la programul start-up, dar fara limita de vârsta pentru ca femeile pot începe o afacere la orice vârsta. Nu vom avea foarte multi bani probabil anul acesta, dar anul viitor sper sa reusesc sa obtin mai mult. Totodata, nu am pus conditii despre activitatea firmei”.
În prezent, Ministerul Economiei deruleaza un program cu finantare de la stat dedicat femeilor antreprenor prin care acestea pot beneficia de cursuri gratuite de antreprenoriat.
Ministerul are în vedere sa acorde prin intermediul programului granturi de pâna la 10.000 de euro pentru femeile debutante în afaceri, pe baza planurilor de afaceri realizate de catre acestea.
Bugetul pentru acest an al programului este de 500.000 de lei, iar ME a solicitat Ministerului Finantelor majorarea sumelor alocate astfel încât sa poata fi acordate 100 de granturi, respectiv pâna la 1 milion de euro.
Ministrul pentru IMM-uri a adaugat ca antreprenoriatul feminin nu si-a atins înca potentialul maxim, în conditiile în care în România femeile reprezinta peste jumatate din populatia tarii.
„Trebuie sa vedem cum scoatem la suprafata aceasta valoare si sa ne impunem prin valoare, nu batând cu pumnul în masa. Nu trebuie sa punem accent pe calitatile fizice, ci pe calitatile intelectuale, sa stim cum sa prezentam acest lucru si cum sa ne prezentam. Trebuie sa aveti dorinta de a avea succes, de a fi cel mai bun. Secretul într-o cariera nu este sa ai ca prim gând cum sa faci mai multi bani, ci cum sa fii cel mai bun”, a mai spus Grapini.
* Grapini: „Nu putem plati nemunca, indemnizatia somerilor care refuza trei oferte ar trebui taiata”
Maria Grapini sustine taierea ajutorului de somaj pentru persoanele care refuza trei oferte de locuri de munca în judetul în care traiesc, aratând ca statul nu trebuie sa plateasca nemunca.
„Aceasta propunere vine din toate zonele economice. De ce România nu ia o masura acum daca tot avem informatiile în piata? Sa vedem care este cererea de angajare de forta de munca pe meserii si care este lista de someri si daca în judet – ca nu putem la nivel de tara, pentru ca mobilitatea la noi este dificila din cauza lipsei locurilor de cazare – daca la nivel de judet o sa constatam ca avem cereri pentru diverse meserii: strungar – 1.000 (cereri, n.r.), tâmplar – 500 (cereri, n.r.) si gasesc ca în acelasi timp, în acelasi judet platesc 500 de tâmplari în somaj, 200 de electricieni în somaj si exista cerere pentru aceste meserii, dupa oferta, ca în tarile civilizate, a trei locuri de munca, îti tai somajul”, a spus vineri Grapini.
Ea a precizat ca statul nu poate sa continue sa plateasca nemunca, ci sa încurajeze munca.
Rata somajului a scazut la 5,29% în aprilie, cu 0,29 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în martie, la nivel national fiind 467.089 de persoane fara un loc de munca, potrivit datelor Agentiei nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Judetul Vaslui are printre cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului (10,03%), urmat de Teleorman (9,75%), Mehedinti (9,54%), Dolj (9,48%), Galati (8,82%), Alba (8,46%) si Buzau (8,12%).
Din totalul somerilor înregistrati la nivel national, 162.211 au fost indemnizati, iar 304.878 – neindemnizati. Numarul celor indemnizati a scazut cu 20.837 fata de martie, iar cel al somerilor neindemnizati – cu 4.501. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!