Teodor Ancuta, fostul presedinte Sibex: Zilele depozitarului Sibex sunt numarate – interviu

 

Reporter: Ce parere aveti de convocarea AGA pentru desfiintarea Depozitarului Central în vederea participarii grupului Sibex la înfiintarea contrapartii centrale locale?

Teodor Ancuta, fostul presedinte SibexTeodor Ancuta: Daca veti reciti ziarul BURSA din 16.05.2012, am declarat ca zilele depozitarului Sibex sunt numarate.

Opinia mea este ca oficialii Sibex încearca sa convinga actionarii ca nu se vrea distrugerea Sibex asa cum am prezis înca din 29.04.2011, când am fost schimbat cu Cristian Sima.

Cred ca ati fi putut pune linistiti titlul articolului „Conducerea Sibex, gata sa renunte la piata spot si a derivatelor” sau „Sibexul se apropie de închiderea portilor”.

Reporter: Dar nici cu doi emitenti nu poate fi considerata o piata (piata spot de la Sibiu numara doi emitenti).

Teodor Ancuta: Asa este, dar eu, în 2010, anul lansarii pietei spot, am reusit listarea Sibex si tranzactionarea Prodplast Imobiliare pe ATS. Lis-tarea Sibex pe propria piata s-a facut înainte de a fi listat BVB-ul.

De asemenea, stiti ca erau avansate discutiile cu listarea ADEPLAST ORADEA si a unor societati comerciale din Cuj, Brasov si Hunedoara.

Este adevarat ca, dupa AGA din 15.12.2010, când au vrut sa ma schimbe cu „Colombo” (n.r. Dario Colombo), am început si eu sa ma gândesc daca a fost bine ca 96,5% din actionari au participat la majorarea capitalului social în decembrie 2010 cu 3,3 milioane de euro.

Am început sa ma gândesc ce se va întâmpla cu banii actionarilor daca „pucistii” vor reusi sa ma schimbe. 3,3 milione euro, majorarea de capital social, au fost probabil „lampa” lui Sima.

De altfel, ziarul BURSA, în editia online din 26.09.2012, scria pe surse: „Cristian Sima intentiona delistarea Sibex si despagubirea preferentiala a actionarilor care erau si clientii WBS” – recititi în acest sens planul Sima – WBS.

Reporter: Care credeti ca a fost atu-ul dumneavoastra în fata actionarilor astfel încât i-ati convins sa vina cu atâtia bani în vârful crizei din 2010?

Teodor Ancuta: În primul rând evolutia ascendenta a Sibex-ului (dividendele), încrederea de altfel dovedita ca nu am tradat pentru 1 milion de euro oferit de Sima, munca pâna la epuizare, cinstea si corectitudinea.

Cum Bursa de la Varsovia este actionara la Sibex si nu la o alta bursa? Si au cumparat actiunile cu 4 lei.

Domnul Ludwig Sobolevsky (n.r. fostul sef al Bursei poloneze) a sunat pentru prima data cu clopotelul la des-chiderea pietei spot la Sibiu (Bursa din Emirate ar fi cumparat de asemenea 5% din Bursa de la Sibiu, bursa de la Sofia ar fi dezvoltat derivatele cu Sibex-ul etc). Sunt multe, foarte multe premiere facute la Sibiu si nu la Bucuresti, si foarte multe proiecte nerealizate. Un colectiv mic, condus bine, a realizat ceea ce nu a crezut nimeni, foarte multe lucruri în premiera.

Reporter: Cine credeti ca este de vina ca s-a ajuns în aceasta situatie la Sibex?

Teodor Ancuta: În primul rând, cei care si-au vândut voturile, cei care, în decembrie, au fost de partea mea, iar apoi, în 29.04.2011, au trecut în barca lui Sima, sigur, nu dezinteresati. De altfel si domnul Iordache (n.r. Mihai Iordache, colaborator al ziarului), care nu a fost lânga bursa din Sibiu aproape niciodata, scria într-un articol din Bursa din 30.07.2012 „Care este viitorul Sibex?”.

Conform informatiilor mele, foarte sigure de altfel, (Sima) le-a facut si o invitatie de documentare în strainatate (SIF-urilor).

Si tot dânsul nota: „Odata ales (Sima), de marile sale promisiuni revolutionare ale acestei burse s-a ales praful si nici macar praful”.

Reporter: Ce se întâmpla cu actiunile Sibex, de aproape doua luni nu s-a mai tranzactionat nicio actiune?

Teodor Ancuta: Pretul actiunilor reflecta mersul societatii.

De la 1,70 lei în aprilie, mai, iunie 2011, când s-au tranzactionat peste 6 milioane de actiuni, acum nu se mai vând nici 10.000 de actiuni la 0,80 lei.

Cele 27 de milioane lei lichiditati – daca s-ar da actionarilor ar reveni 0,80 lei/actiune – sunt bani pe care-i pot lua actionarii urgent. La fel, capitalul social al Casei de Compensatie, daca ar fi împartit actionarilor, ar reveni aproape 1 leu pe actiune.

În plus, din 40 de intermediari, probabil ca acum au mai ramas vreo 15.

Reporter: Vreti sa spuneti ca ar fi bine sa se desfiinteze Sibexul, creatia dumneavoastra?

Teodor Ancuta: Daca vreti ras-punsul meu sincer, urgent as desfiinta toate cele trei societati ale grupului si as da banii actionarilor si nu as mai lasa „termitele” sa îi manânce asa cum au facut în ultimii doi ani.

Personal, cred ca se va aproba în AGA desfiintarea depozitarului, SIF-urile îsi vor lua urgent participatiile, vor merge cu acestea la CCP Bucuresti, unde cred ca se va implica si BNR. Casa Româna de Compensatie de la Sibiu ramâne fara obiectul muncii, iar Sibex-ul singur nu îsi mai gaseste rostul în „eter”.

Parerea personala este ca trebuie convocate AGA la toate cele 3 societati pentru desfiintarea lor, returnarea capitalului social de la Depozitar si Casa catre Sibex, desfiintarea lor si restituirea banilor care mai sunt catre actionari.

Reporter: Asta suna a : „Eu te-am facut, eu te omor”?

Teodor Ancuta: Nu, dar îmi pare rau de actionarii care au fost lânga mine 17 ani, cei cu care am cladit caramida cu caramida, cei care si-au investit banii si încrederea în viitorul Sibex, iar acum, cum zicea domnul Iordache, sa ajunga sa ia praful.

Reporter: Se vor desfiinta derivatele în România, Sibex-ului nu îi mai dati nicio sansa?

Teodor Ancuta: Se vor muta toate la Bucuresti si cu aceasta ocazie tin sa le multumesc celor care au stat lânga mine atâtia ani si speram ca cineva sa îi pedepseasca pe cei care si-au batut joc de banii si munca investiti în aceste societati.

Reporter: Va multumesc!  Ioana Popa, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie