Se lasa cu demiteri la conducerea RAT Brasov. Soferii inca nu s-au intors la munca

 

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a anuntat, vineri, ca va declansa procedurile pentru desemnarea unei noi conduceri la Regia Autonoma de Transport Brasov, iar cei care au oprit lucrul vor avea de suferit pentru prejudiciul creat calatorilor.

autobuz brasovPrimarul Brasovului a spus ca luni va da un anunt pentru desemnarea unei noi conduceri la RAT, urmând ca cei care au oprit lucrul sa aiba de suferit, conform fisei postului, pentru prejudiciul creat calatorilor.

„Transportul public nu este o joaca a cuiva, ci este responsabilitatea cuiva, iar daca vor sa faca un protest sa îl faca potrivit legii. Sa faca un anunt, sa asigure 30% din personal, altfel este un abuz”, a spus Scripcaru.

Primarul crede ca nu a fost vorba despre un protest spontan, ci unul „pus la cale”.

Primarul George Scripcaru si prefectul Mihai Mohaci s-au întâlnit, vineri, cu conducerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Brasov pentru a discuta problemele angajatilor care au oprit lucrul, singura solutie legala pentru cresterea salariilor fiind restructurarile de personal, aceasta decizie urmând a fi lasata la alegerea conducerii Regiei.

Scripcaru a spus, dupa întâlnirea cu conducerea RAT, ca municpalitatea este la zi cu subventiile catre regie si ca, legal, nu exista posibilitatea unor majorari salariale, singura solutie fiind restructurarea de personal si redistribuirea fondurilor de salarii.

„Este bine ca lumea sa stie ca municipalitatea si cetatenii Brasovului suntem cei care sustinem cea mai mare parte a activitatii RAT. Din punct de vedere al municipalitatii, suntem la zi cu subventia de 26 milioane lei pe care o acordam anual Regiei si suntem la zi si cu acoperirea gratuitatilor pentru diversele categorii de cetateni, cum ar fi elevii (în suma de cinci milioane lei – n.r.)”, a spus Scripcaru.

Primarul a precizat ca salariul mediu al angajatilor Regiei este de circa 2.000 de lei, „ceea ce nu este neaparat putin în comparatie cu alte categorii”.

„Orice marire salariala trebuie sa respecte legea. Singura solutie ar fi o restructurare care s-ar putea face prin reducerea numarului de angajati si redistribuirea salariilor la categoriile de angajati cu salarii mai mici. De exemplu, daca ar pleca o suta de angajati, s-ar putea face o crestere cu 10% a salariilor. Alta solutie legala nu exista, iar aceasta si-a asuma conducerea RAT”, a mai spus primarul.

În cazul în care soferii nu îsi vor relua activitatea, ei vor fi sanctionati, deoarece nu îsi respecta fisa postului. Directorul economic al RAT Brasov, director exploatare la RAT Brasov, a spus ca ultima majorare salariala a fost facuta în 2007, iar salariul mediu brut este de circa 2.000 de lei al unui angajat care are vechime si face ore suplimentare. Regia are 962 de angajati, dintre care 360 sunt soferi, iar încasarile zilnice din vânzarile de bilete si abonamente sunt de circa 110.000 – 120.000 de lei.

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitarile sindicalistilor si a spus ca o va înainta catre MAI si Ministerul Muncii, însa a precizat ca problema trebuie rezolvata la nivel local.

Conducatorii auto din cadrul Regiei Autonome de Transport (RAT) Brasov au refuzat sa mearga pe traseu, vineri dimineata, fiind nemultumiti ca salariile lor nu au mai crescut de câtiva ani. Potrivit purtatorului de cuvânt al RAT Brasov, Silviu Stefan, protestul spontan a fost initiat de soferii de autobuze care ar fi trebuit sa intre în cursa la ora 05.30, iar lor li s-au alatura de la ora 07.00 si soferii de troleibuze.

„La aceasta ora ar fi trebuit sa fie pe traseu 140 de conducatori auto de autobuze si troleibuze. În total, avem circa 360 de conducatori auto, dar acestia sunt solidari cu colegii lor. La aceasta ora nu circula niciun autobuz. Singura revendicare a angajatilor este cea legata de salarii”, a declarat reprezentnatul RAT Brasov corespondentului MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei stiri, nu a fost reluata circulatia cu mijloacele de transport în comun în Brasov, iar soferii de taxi refuza curse pe distante mai mici, al caror tarif este sub 10 lei. Andreea Unturica, Mihaela Gradinaru mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie