Schimbarile Codului fiscal cu privire la impozitul pe profit
Codul fiscal a fost modificat pentru a doua oara in acest an prin Legea nr. 168/2013. Va prezentam astazi cele mai importante noutati de la capitolul Impozit pe profit.
1) Reglementari noi pentru persoanele juridice straine
Potrivit noilor reguli din Codul fiscal, incepand cu 1 iulie 2013, persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul mai multor sedii permanente au obligatia sa stabileasca un sediu permanent desemnat pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care le revin.
2) Exceptii de la limitarea cheltuielilor cu amortizarea
De la inceputul lunii februarie, cheltuielile cu amortizarea fiscala nu mai sunt deductibile integral pentru autovehiculele achizitionate pe firma. Prin modificarile aduse Codului fiscal, autovehiculele cu cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, pot fi amortizate in limita a 1500/lei luna. Totusi, autoritatile au nuantat recent reglementarile fiscale, stabilind cateva tipuri de autoturisme care sunt exceptate de la aceasta limitare.
Noile reglementari introduse in Codul fiscal stabilesc cateva categorii de autovehicule care, de la 1 iulie 2013, nu vor mai fi supuse limitarii de 1500 de lei/luna, si anume:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
3) Prevederile care limiteaza dreptul de deducere a diurnei, abrogate
Legea nr. 168/2013 a abrogat prevederile care limiteaza dreptul de deducere a diurnei in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Va reamintim ca art. 21, alin. 3 din Codul Fiscal incadra in categoria cheltuielilor cu deductibilitate limitata „suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice”.
Prin aplicarea acestei prevederi, dar si a regulilor valabile de la 1 februarie, care stabileau ca diurna, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice, se supune impozitului pe salarii si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, entitatile platitoare de impozit pe profit erau dezavantajate, ajungandu-se la o dubla impozitare. Potrivit lui Cristian Rapcencu, managing partner la S&R Accounting Leader, acest lucru se intampla deoarece pentru suma din diurna care depasea limita legala, societatea suporta un impozit de 16%, avand in vedere ca acea cheltuiala este nedeductibila.
Incepand cu 1 iulie 2013, prevederea de la art 21, alin 3), lit (b) din Codul fiscal va fi abrogata. Roxana Neagu, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!