Reforma mecanismului de compensare a proprietatilor nationalizate din Romania salutata de CoE

 

Comitetul de Ministri al Consiliului Europei (CoE) saluta adoptarea de catre autoritatile române a unei reforme a mecanismului de compensare sau restituire a proprietatilor nationalizate, informeaza un comunicat al CoE publicat joi.

comisia europeanaLa reuniunea sa desfasurata între 4 si 6 iunie si consacrata monitorizarii executarii deciziilor luate de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului /CEDO/, Comitetul de Ministri a adoptat, în finalul unei dezbateri privind despagubirea sau restituirea bunurilor nationalizate din România, o decizie cu privire la hotarârea-pilot din cazul ‘Maria Atanasiu si altii împotriva României’.

În decizia sa, Comitetul saluta determinarea demonstrata de autoritatile române în executarea acestei hotarâri, ce a permis adoptarea unei noi legi de reforma a mecanismului de despagubire, cu scopul de a-i asigura eficienta si viabilitatea.

În acelasi timp, se mentioneaza în comunicat, Comitetul ia nota de decizia Curtii de a mentine blocarea actiunilor repetitive pâna când se va putea pronunta, printr-una sau mai multe decizii de principiu, asupra masurilor luate de autoritatile române în raspuns la decizia-pilot din cazul Mariei Atanasiu.

Una din problemele subliniate de Comitetul de Ministri consta în importanta unei monitorizari strânse si constante a aplicarii noii legi, asa încât autoritatile competente sa poata interveni rapid, daca este necesar, inclusiv prin masuri legislative, pentru a asigura functionarea eficienta a mecanismului nou creat, se mai arata în comunicatul de la Strasbourg. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie