Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a sefului de la Centrul de Plati pentru Dezvoltare Rurala Constanta

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a lui Catalin Gheorghe, sef al Serviciului Autorizare Plati în cadrul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta, în prezent suspendat, într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene.

dnaPotrivi unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, el este acuzat de participatie improprie, în forma complicitatii, la obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene si participatie improprie, în forma complicitatii, la tentativa de obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al UE.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca, în decembrie 2009, inculpatul Gheorghe, în calitate de sef, pentru ca o societate comerciala sa obtina cu titlu de avans bani proveniti din fonduri europene în cadrul proiectului intitulat ‘Modernizarea fermei vegetale prin înfiintarea unei plantatii de piersic în suprafata de 20 hectare, achizitionarea de masini si utilaje agricole, reabilitarea si modernizarea sistemului de irigatii finantate cu fonduri FEADR Masura 121’, a atasat la dosarul constituit pentru analizarea cererii de avans o scrisoare de garantie contrafacuta.

„Ca urmare, firma beneficiara a proiectului a obtinut pe nedrept de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud-Est Constanta suma de peste 1,9 milioane lei, echivalentul a peste 450.000 euro, cu titlu de avans din fonduri FEADR, fonduri europene. De asemenea, în martie 2012, în mod similar, inculpatul Gheorghe a mai atasat o scrisoare de garantie bancara contrafacuta la dosarul constituit pentru acordarea avansului, în valoare de peste 1,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 350.000 euro, din fonduri FEADR, în cadrul proiectului intitulat ‘Înfiintarea unei plantatii pomicole cu irigatii prin picurare si achizitie de utilaje si echipamente specializate în localitatea Crucea, Jud. Constanta’, beneficiar fiind o alta societate comerciala. Având în vedere ca functionarii din cadrul Centrul Regional de Plati au constatat ca scrisoarea de garantie bancara este falsa, suma solicitata nu a mai fost acordata”, sustin procurorii.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila în procesul penal cu suma de peste 4 milioane lei, reprezentând valoarea integrala a finantarii nerambursabile decontate beneficiarului în cadrul primului proiect descris, la care se adauga dobânzile si penalitatile calculate pâna la data platii efective.

În vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre solutionare la Judecatoria Constanta. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie