Guvernul a adoptat, ordonanta de amanare pentru plata certificatelor verzi

 

Guvernul a adoptat, ieri, ordonanta care modifica actuala schema de sprijin pentru producatorii de energie verde. Ordonanta prevede amânarea temporara, începând cu 1 iulie 2013, a acordarii unui certificat verde pentru fiecare MWh produs de centralele eoliene si de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW. Pentru parcurile fotovoltaice se amâna acordarea a câte 2 certificate verzi pe MWh. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, res-pectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

certificate verziAcest lucru nu înseam-na o reducere a veniturilor investitorilor, ci o amânare la plata. Autoritatile spun ca masura aduce o aplatizare a efortului financiar al consumatorilor, care, altfel, ar fi trebuit sa suporte, în perioada 2013-2015, o crestere accelerata a costurilor cu certificatele verzi.

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pâna la nivelul total anual al capacitatilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul National de Actiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER). ANRE va monitoriza piata semestrial pentru aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii (scade numarul de certificate acordate daca se ieftineste tehnologia).

Actul normativ instituie tranzactionarea transparenta a certificatelor verzi si obligatia ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic National.

Premierul Victor Ponta a declarat, în sedinta de Guvern de ieri: „Este o decizie prin care, pe de o parte, vrem sa dam un semnal de sprijin în continuare pentru investitii în energia regenerabila, însa aceste investitii si aceasta dezvoltare trebuie facuta cu respectarea, daca vreti, a realitatilor de zi cu zi. Este important sa avem un pret al energiei care sa asigure sustenabilitatea industriala, în primul rând, avem mari unitati producatoare care, daca nu luam aceas-ta masura, practic, au pierderi si închid portile. Si, evident, vorbesc si de pretul pentru populatie. Încercam, prin schema de ajutor, care, de altfel, este de foarte mult timp în dezbaterea publica, sa gasim linia de mijloc în care câstiga si cei care investesc în energie regenerabila, dar mai ramâne si o industrie si o populatie care sa consume acea energie, ca altfel o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine s-o consume, ca închidem toate fabricile”.

Domnia sa sustine ca diminuarea schemei de sprijin este un trend la nivel european. Ponta sustine ca, în ultimii sapte ani, pretul gazelor în Statele Unite ale Americii, la indus-trie, a scazut cu 66%, si în Europa a crescut cu 35%: „Deci faceti dumneavoastra tot calculul si sa vedem cum putem sa ramânem competitivi. La energie electrica, în Statele Unite a scazut cu 4%, în Europa a crescut cu 38%. Deci, nu trebuie sa fii specialist în energie ca sa întelegi ca atunci când unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca în România si în Europa, daca nu luam masuri, se vor închide toate fabricile si o sa ramânem doar sa fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine, nici pentru România, nici pentru Europa”.  A.T., bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie