Cum iti poate scurta medierea divortul?

 

Modalitatile de a divorta
Doi oameni care au decis sa divorteze au trei posibilitati: divortul la starea civila, divortul la notar si divortul prin judecata. Majoritatea celor care divorteaza însa doresc sa evite instanta pentru a nu se expune public, pentru a nu implica rudele, cunoscutii, vecinii si copiii (prin audieri de martori) si pentru a scurta cât mai mult cel mai stresant eveniment din viata lor. În unele cazuri este posibila evitarea instantei, eventual cu participare în prealabil la o mediere, în alte cazuri însa nu este posibil. Pentru claritate, în figura 1 de mai jos am ilustrat cele 3 variante de a divorta împreuna cu conditiile care trebuie îndeplinite, fiecare pas din figura fiind numerotat de la 1 la 16. Vezi AICI figura.

mediere divortConditiile care trebuie îndeplinite
La pasul 1, sotii trebuie sa se întrebe daca sunt de acord sa divorteze cu acordul partilor. Daca raspunsul este nu sau daca unul din soti e pus sub interdictie, atunci sotii trebuie sa mearga la judecata (casuta nr. 2), ne fiind posibil în aceasta situatie divortul la notar sau la starea civila. Sotii ar putea prefera aceasta varianta în cazul în care unul dintre ei doreste ca divortul sa fie pronuntat exclusiv din culpa celuilalt.

Daca sotii sunt de acord sa divorteze cu acordul partilor, acestia trebuie sa fie fara copii minori în momentul divortului (casuta 3). Daca aceste conditii sunt îndeplinite, sotii trebuie sa depuna o cerere la starea civila (casuta 4) si în 30 de zile sa revina pentru a confirma dorinta de a divorta. O data parcursi acesti pasi, divortul este finalizat (casuta x rosu).

Daca sotii au copii minori, lucrurile devin ceva mai complicate. Pentru a evita instanta, sotii trebuie în primul rând sa fie de acord cu exercitarea autoritatii parintesti în comun (casuta 5), cu alte cuvinte, chiar daca domiciliul copilului va fi stabilit la unul dintre parinti, cei doi vor trebui sa decida împreuna si de comun acord aspectele legate de educatia, cresterea, învatatura si alte aspecte importante din viata copilului.

De asemenea, sotii trebuie sa cada de acord asupra urmatoarelor aspecte ale divortului[1]:
• numele de familie purtat de catre soti dupa casatorie
• locuinta fiecarui copil minor dupa divort
• modalitatea de pastrare a legaturilor personale între parintele separat si fiecare dintre copii
• modalitatea prin care parintii vor contribui la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor

Odata ce aceste conditii sunt îndeplinite, Autoritatea Tutelara va întocmi un raport din care trebuie sa reiasa ca ceea ce au agreat sotii este cea mai buna varianta posibila pentru copil. Cu alte cuvinte, raportul este favorabil (casuta 6) daca exercitarea autoritatii parintesti în comun si domiciliul copilului, asa cum au fost agreate de catre parinti, sunt în interesul copilului. În aceste conditii divortul se poate finaliza la notar (casuta 7). Daca raportul nu este favorabil, sotii vor trebui sa mearga pe calea divortului la judecata (casuta 8) sau sa convina altfel privind cele doua aspecte.

Daca însa sotii nu sunt de acord cu aspectele privind divortul sau cu exercitarea autoritatii parintesti în comun (revenim la casuta 5), atunci acestia au posibilitatea sa participe la o mediere (casuta 9). În cadrul medierii, mediatorul va ajuta partile sa ajunga la un acord amiabil si sa evite judecata. Daca în urma medierii sotii au ajuns la un acord total (casuta 10), se continua cu raportul de ancheta sociala si, daca acesta este favorabil, divortul se finalizeaza la notar (casuta 11). Daca medierea a esuat, sotii vor merge la judecata (casuta 12). În urma medierii este posibil ca sotii sa ajunga la un acord doar pentru unele dintre aspectele enumerate mai sus. În acest caz, judecatorul va lua în considerare cele agreate de catre soti si va judeca doar punctele asupra carora înca exista neîntelegeri.

În orice moment pe durata unui proces, sotii pot merge la o mediere (casuta 13) pentru a încerca sau a reîncerca o împacare pe cale amiabila. În urma medierii, poate rezulta (casuta 14):
• acord de mediere total – caz în care procesul se întrerupe (casuta 15)
• acord de mediere partial – caz în care judecata continua pe aspectele asupra carora mai exista un conflict (casuta 16)
• esuarea medierii – caz în care se revine la judecata (casuta 16).

Rolul medierii în derularea divortului
În cadrul unui divort, medierea poate interveni în mai multe puncte cu scopul de a scurta procedura divortului si de a usura din punct de vedere emotional acest eveniment dificil:
• în caz de neîntelegeri, pentru a le depasi si a putea divorta la notar (casuta 9)
• pe durata unui proces pentru a scurta procesul (cu acord partial de mediere, casuta 16) sau pentru a finaliza imediat procesul (cu acord total, casuta 15).

Acordul de mediere rezultat va fi supus verificarii notarului public sau, dupa caz, judecatorului.
Avantajul de a participa la o mediere pe durata unui divort este ca sotii ajung prin negocieri amiabile la acea varianta de divort care le este cea mai potrivita în situatia data, cu care sa fie împacati si cu care sa poata trai în continuare. Un acord de mediere are sanse mult mai mari sa fie respectat decât o hotarâre judecatoreasca impusa si, în acest fel, sa-i scuteasca pe cei doi de neplaceri ulterioare. Marius Vetrici, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. E bine ca citati sursa !

Adaugă părerea ta


 

Distribuie