AMR vrea explicatii cu privire la solutionarea CAB a litigiului lui Cristi Danilet si Alinei Ghica
Asociatia Magistratilor din România (AMR) solicita explicatii, într-o scrisoare deschisa, referitoare la rapiditatea solutionarii litigiului privind revocarea lui Cristi Danilet din CSM de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, sustinând ca acest lucru a determinat o adâncire a decredibilizarii imaginii Justitiei.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, AMR se arata surprinsa de rapiditatea solutionarii litigiului care, în numai trei zile lucratoare, s-a finalizat prin reîntoarcerea acestuia la calitatea de membru în CSM, contrar vointei a peste 1.200 de judecatori.
„Este important de cunoscut daca procedura scrisa, prealabila judecatii, cu termene minime respectate în situatia oricarui alt litigiu, conform noii proceduri civile sub a carei incidenta s-a solutionat cauza, a fost parcursa cu adevarat. Nicio urgenta nu poate justifica abaterea de la normele de procedura obligatorii, iar litigiul de fata, controversat tocmai prin maniera ascunsa de solutionare, straina de orice principiu si nesupusa unui control efectiv, nu a determinat decât o adâncire a decredibilizarii imaginii justitiei, situatie de care se face vinovat chiar titularul cererii. Graba în care s-au dispus masurile în acest caz este de natura sa ridice foarte multe semne de întrebare. Ne întrebam cum a fost posibil ca dupa ziua de joi, 23 mai, când a fost înregistrat si repartizat aleatoriu dosarul, vineri, 24 mai, sa se dispuna preschimbarea termenului de judecata de la data de 14 iunie (termen rezonabil din toate punctele de vedere) pentru luni, 27 mai, data la care litigiul a si fost solutionat pe fond?”, se arata în scrisoarea asociatiei.
Potrivit AMR, aceste aspecte nu sunt „deloc neglijabile” si întregul sistem judiciar, dar mai ales opinia publica trebuie sa primeasca raspunsuri clare, fundamentate numai pe argumente legale.
„Dorim sa cunoastem modalitatea în care au fost îndeplinite si respectate procedurile, dar si masura în care s-a asigurat si garantat dreptul la aparare pârâtului CSM, institutie a carei existenta nu e justificata decât de considerentul exclusiv al asigurarii independentei sistemului judiciar. (…) Solicitam public, în numele tuturor magistratilor, (…) sa fie cunoscuta împrejurarea ce a determinat ca dosarul mentionat mai sus sa devina subiect de ‘extrema urgenta judiciara'”, se mai arata în document.
AMR sustine ca modalitatea aleasa în cauza a format convingerea ca a fost realizata numai cu „intentia vadita” de a împiedica asociatia sa formuleze si în acest litigiu, la fel cum s-a întâmplat în alte doua cauze ce-i vizeaza pe membri CSM revocati, o cerere de interventie.
„Chiar daca domnul judecator Danilet, cazut în dizgratia totala a celor pe care are pretentia ca i-a reprezentat, a ales o metoda fulger de iesire din situatia de criza în care afirma ca se afla, acest lucru nu-i va aduce un plus de respect din partea magistratilor care au înteles deja sa-i retraga votul de încredere. (…) Critica formulata privind modalitatea în care judecatorul Danilet, revocat din functia de membru CSM, a revenit în Consiliu, pe usa din dos, este aplicabila si doamnei judecator Alina Ghica, care, la rândul ei, în încercarea de a apara nu stim care principii, a uitat de acei care pe cât de generos i-au dat odata un vot de încredere, pe atât de dezamagiti i l-au retras”, se explica în scrisoarea semnata de presedintele AMR, Dan Spânu. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!