Reuniune de lucru interinstitutionala pentru sprijinirea comunitatilor romanesti din strainatate

 

La initiativa Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului Romaniei, joi, 30 mai 2013, a avut loc o reuniune de lucru interinstitutionala, la care au participat reprezentanti ai principalelor institutii implicate in elaborarea politicilor publice destinate comunitatilor romanesti care traiesc in afara granitelor tarii.

guvern departament romanii de pretutindeniPresedintia Romaniei a fost reprezentata de catre dl. Iulian Fota, consilier prezidential, iar din partea Guvernului a participat d-na Luminita Odobescu, consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-ministru, Parlamentul Romaniei a fost reprezentat de dl. Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor, iar dl. Stejarel Olaru, Secretar de Stat, a reprezentat Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. La reuniune au mai luat parte reprezentanti ai Patriarhiei Romane, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Reuniunea a urmarit sa raspunda necesitatilor de coordonare a eforturilor autoritatilor publice, cultelor si ale tuturor celorlalti actori institutionali implicati in demersurile de sustinere a comunitatilor romanesti din strainatate, menite sa contribuie la pastrarea si afirmarea identitatii lingvistice, culturale si spirituale, la consolidarea relatiilor cu tara de origine si la structurarea solidaritatii comunitare.

In cuvantul de deschidere, dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, a salutat interesul manifestat de catre institutiile reprezentate la reuniune pentru problematica gestionarii relatiilor cu romanii aflati in afara granitelor tarii, subliniind in acelasi timp necesitatea identificarii unor linii de actiune convergente in activitatea desfasurata de institutiile cu atributii in domeniu.

Domnia sa a subliniat rolul bisericii in diaspora ca factor de coagulare a comunitatii si a remarcat necesitatea intaririi cooperarii dintre institutiile statului si Biserica Ortodoxa Romana care, alaturi de celelalte culte religioase, contribuie in mod semnificativ si eficient la efortul de consolidare si prezervare a profilului identitar spiritual si national al romanilor din strainatate.

Au fost prezentate proiectele si programele derulate de Secretariatul de Stat pentru Culte in directia sprijinirii parohiilor si bisericilor romanesti din strainatate, subliniind rolul acestora ca centre de incluziune sociala si de prezervare identitara. Participarea la dezbateri a coordonatorilor din ultimele doua decenii ai Secretariatului de Stat pentru Culte – Nicolae Branzea, Laurentiu Tanase, Adrian Lemeni, Gigel Stirbu, a confirmat dezvoltarea organica si continuitatea in aplicarea principiilor democratice care fundamenteaza pozitia statului roman in relatia cu cultele, inclusiv pe linia sustinerii active a dezvoltarii acestora in cadrul comunitatilor romanesti din strainatate.

In cadrul reuniunii au fost prezentate de asemenea experientele si proiectele dezvoltate de institutiile participante si s-a staruit asupra nevoii gasirii unor solutii convergente si coerente pentru sprijinirea romanilor de peste granite. Investigarea mai profunda a nevoilor comunitatilor romanesti de peste hotare, diferentierea intre nevoile diverselor tipuri de comunitati romanesti (din tarile vecine, respectiv din diaspora propriu-zisa, comunitati aflate la prima, a doua sau a treia generatie etc.) si identificarea de proiecte si programe eficiente, au fost puncte comune ale dezbaterii.

Participantii au apreciat faptul ca este necesar atat apelul la mijloacele diplomatiei clasice, cat si la cele ale diplomatiei ecumenice si culturale, pentru promovarea intelegerii rolului pozitiv pe care comunitatile de romani il au pentru viata societatilor in care cauta sa se integreze. In acest scop, a fost subliniata necesitatea dezvoltarii de proiecte si instrumente de sprijin traditionale, precum construirea de biserici, biblioteci clasice si in format electronic sau centre culturale, cat si organizarea, in parteneriat cu comunitatile respective si cu institutiile din tarile de resedinta, a unor proiecte si programe de incluziune sociala.

Din dezbaterile reuniunii s-a degajat, de asemenea, ideea necesitatii intensificarii eforturilor comune pentru promovare a intereselor comunitatilor romanesti din afara granitelor, prin contributiile tuturor factorilor implicati si a unor consultari largi atat la nivelul institutiilor statului roman, cat si la nivelul Bisericii si al societatii civile.

Participantii au subliniat, in final, utilitatea reuniunii si au stabilit continuarea regulata a acestui format de consultari.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie