Neconstitutionalitatea dispozitiilor legii pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala

 

In Monitorul Oficial nr. 315 din 31 mai 2013 a fost publicata Decizia nr. 174 din 28 martie 2013 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

ciocan curtea constitutionalaPrin Incheierea din 12 septembrie 2012, pronuntata in Dosarul nr. 8.399/302/2012, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti – Sectia a II-a civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, exceptie ridicata de Marius Enache intr-o cauza avand ca obiect solutionarea plangerii formulate impotriva unui proces-verbal de constatare si sanctionare a unei contraventii prevazute de Legea nr. 61/1991.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile de lege criticate, prin care este eliminata singura cale de atac in materia contraventiilor, aduc atingere principiului liberului acces la justitie, dreptului la un proces echitabil, dreptului la aparare, unicitatii, impartialitatii si egalitatii justitiei, golindu-se astfel de continut si principiul exercitarii cailor de atac. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat constant in jurisprudenta sa ca limitarile aduse accesului liber la justitie nu trebuie sa atinga substanta dreptului, legiuitorul avand obligatia de a garanta caracterul efectiv al acestuia.

Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti – Sectia a II-a civila considera ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, avand in vedere Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curtii Constitutionale.

Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Marius Enache in Dosarul nr. 8.399/302/2012 al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti – Sectia a II-a civila si constata ca dispozitiile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, sunt neconstitutionale.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie