Ce alegem: Rata la un credit ipotecar la Prima Casa sau chiria într-o zona buna?

 

„Prima Casa a fost întotdeauna un program bun pentru tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta, principalele avantaje fiind cel mai mic avans din piata (de 5%) si dobânzile avantajoase. Din pacate, în acest moment se resimte o scadere a ofertelor de Prima Casa, fiind din ce în ce mai putine banci care au plafoane pentru finantare, iar unele din cele care mai au plafon dar acorda credite exclusiv în lei – BCR de exemplu (fata de anii trecuti, când finantau Prima Casa si în euro si în lei)”, a declarat pentru Business Magazin Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting, companie specializata în piata imobiliara.

casa vs chirieÎn opinia sa, printre avantajele unui credit la Prima Casa se numara rata mai mica în comparatia cu chiria dintr-o zona buna a Bucurestiului, cu acces la metrou. De asemenea, el a observat ca, pe termen mediu si lung, este mai avantajos sa cumperi acum, daca dispui de un avans cuprins între cinci si 25%. Pe de alta parte, Petrescu a observat ca un credit atrage o grija mai mare la venituri, o mobilitate scazuta si presupune un grad mai mare de responsabilitate. Mentalitatea româneasca are un rol important în decizia de cumparare a unei locuinte, „pentru ca românii cred ca proprietatea îti da o anumita stabilitate, ca „nu esti ca o frunza-n vânt”.

Totusi, nu doar mentalitatea alimenteaza dorinta de a fi proprietar, ci si  faptul ca nu exista un business bine pus la punct privind închirierea de locuinte. „La noi, chiriasii nu sunt atât de bine protejati de lege, contractele se încheie ad hoc sau pe termene foarte scurte, serviciile aferente închirierii sunt putine si mai scumpe, apar prea multe surprize de ambele parti”, a observat Petrescu. Reprezentantul Esop a dat exemplul Germaniei unde exista chiriasi care stau în aceleasi apartamente timp de 20-30 ani si nu se gândesc sa se mute, datorita faptului ca platesc aceeasi chirie si au costuri la întretinere care variaza foarte putin si foarte rar.

Referitor la costuri, Petrescu a observat ca un buget de 250-300 euro/luna este suficient pentru a locui într-un apartament nou, de dimensiuni mai reduse în centru (preferabil unuia vechi, în aceeasi zona, la acelasi pret si la acelasi nivel al chiriei), un apartament nou mai mare la periferie sau un apartament vechi si mai mare, la periferie. Exista solutii si pentru cei cu buget mai mic: „fie cumperi o garsoniera noua foarte mica la periferie, uneori cu dificultati de acces, fie închiriezi o garsoniera veche lânga metrou, cu acces mai bun, tot la periferie. Ioana Matei, businessmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie