Asociatii profesionale ale mediatorilor – Proiecte derulate
Scoala de Vara este primul proiect de acest gen care se adreseaza comunitatii mediatorilor din Romania. A fost initiat de Asociatia profesionala „Colegiul Mediatorilor” in anul 2010, cu scopul de a veni in sprijinul mediatorilor in derularea profesiei, prin transferul de cunostinte, imbunatatirea abilitatilor sociale si asumarea unui comportament etic.
Prima editie, intitulata „Medierea si mediatorul in contextul comunitatii” a fost organizata in perioada 2-5 septembrie 2010, in localitatea Sambata de Sus. In sensul recomandarilor Uniunii Europene privind punerea in aplicare a medierii ca procedura de rezolvare a conflictelor, prima editie a Scolii de Vara s-a bucurat de prezenta unor experti consacrati (practicieni si reprezentanti din mediul academic) in domeniile: administratie publica locala, comunicare, conflictologie scolara, probatiune si criminologie, dezvoltare personala pentru mediatori – psihanaliza, managementul carierei si cooperare profesionala.
Evenimentul s-a incheiat prin adoptarea unor Rezolutii care vizeaza directii de actiune si cooperare ale mediatorilor pe termen scurt, mediu si lung si sustinerea petitiei “Sign up for Restorative Justice” initiata de Forumul European pentru Justitie Restaurativa, prin care se solicita Comisiei Europene si Parlamentului European promovarea pe scara mai larga a practicilor restaurative, inclusiv medierea, in sistemele penale din tarile europene.
A doua editie a Scolii de Vara „Practica medierii – mai puternici impreuna” a avut loc in perioada 26-28 august 2011, la sediul Institutului Bancar Roman si a fost organizata de Asociatia Profesionala „Colegiul Mediatorilor”, in parteneriat cu Asociatia de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar FINBAN.
Ce-a de a treia editie a Scolii de Vara, sub denumirea „Medierea – de la teorie la practica” a fost organizata de Colegiul Mediatorilor in parteneriat cu Asociatia Mediatorilor Autorizati – AMA, in perioada 5-7 octombrie 2012, la Brasov.
Cafeneaua mediatorilor
Proiectul este derulat de Colegiul Mediatorilor si vizeaza imbunatatirea comunicarii dintre membrii acestuia si alte persoane resursa cu preocupari in domeniul medierii. Intalnirile informale, denumite „Cafeneaua Mediatorilor” se deruleaza in ultima zi de joi din fiecare luna.
In functie de temele solicitate, sunt invitate personalitati din zone socio-profesionale care pot contribui la oferirea unor raspunsuri la intrebarile mediatorilor si impartasirea unor pareri referitoare la cum sunt percepute medierea si mediatorii din afara profesiei. In cursul acestora sunt aduse la cunostinta si dezbatute, in mod liber, idei, pareri, experiente, viziuni sau strategii de viitor, pe o tema de discutie anuntata anterior.
Caravana medierii
Proiectul „Caravana Medierii – Medierea Aproape de Tine!” realizat de Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi (F.M.M.M.) si dezvoltat in parteneriat cu Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) se deruleaza in toata tara, pe o perioada de 24 de luni, avand drept scop promovarea medierii ca metoda alternativa de rezolvare a disputelor.
Caravana organizeaza o serie de evenimente lunare de informare a publicului despre mediere si avantajele ei prin distribuirea revistei „Medierea Tehnica si Arta”, precum si a unor pliante, flyere, brosuri.
Proiectul a debutat in luna iunie 2011 in Bucuresti, dupa care au fost organizate evenimente in diferite orase din tara. Al 15-lea popas al Caravanei Medierii a ajuns la Bruxelles, in data de 24 mai 2012 si a inclus un workshop al carui obiectiv a fost intelegerea modului in care medierea poate fi utilizata cu succes in rezolvarea conflictelor, cu accentuarea perspectivei transfrontaliere.
* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Mediation in Penal Matters in Romania. Evaluation Study and Perspectives. Pentru mai multe detalii a se vedea Mediation in Penal Matters in Romania. Evaluation Study and Perspectives, Balan Ana, Ecaterina Balica, Andrea Parosanu, Editura C.H.Beck, 2013.
Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!