Topul judetelor cu cel mai mare procent al restantelor la credite

 

Restantele la credite au ajuns la 31 de miliarde de lei în luna aprilie, o crestere de 30% fata de anul anul trecut. Intrarea în insolventa a combinatului Oltchim a facut ca Vâlcea sa devina judetul cu cel mai mare procent al restantelor în total credite, în timp ce Gorjul sta cel mai bine la acest capitol.

birou de creditRestantele la credite ale firmelor si gospodariilor au ajuns la 31 de miliarde în aprilie 2013, în crestere cu 30% fata de nivelul de 24 de miliarde de lei înregistrat în aprilie 2012, potrivit statisticilor Bancii Nationale a României. Soldul creditelor a scazut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei în acest interval.

Restantele se refera doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutata si nereturnata – si nu si la dobânzile si comisioanele aferente creditului, si sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plata.

Cel mai mare procent al restantelor în total credite este înregistrat în judetul Vâlcea: 29%. În aprilie 2013 erau înregistrate restante de 850 de milioane de lei, fata de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restantele erau în urma cu un an de doar 271 de milioane de lei si rata în total credite era de 9%, sub media de 10% pe tara de la acel moment.

Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat în insolventa si cu mari datorii la banci.

Al doilea judet unde firmele si populatia au mari restante la banci este Salajul. Rata restantelor în total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, în crestere de la 18% fata de 2012, când Salajul era judetul cu cel mai prost raport pentru banci.

Judetele Suceava, Galati si Bistrita-Nasaud înregistreaza ponderi de 19-20% a restantelor în total credite, fata de o medie de 15% în urma cu un an.

O explozie a creditelor restante este înregistrata si în Timis, care a ajuns unul dintre judetele cu cel mai prost comportament la plata din tara: restante de 1,6 miliarde de lei (o rata de peste 18%), fata de un miliard de lei anul trecut (o rata de 11%).

La polul opus, cea mai redusa rata a restantelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6%), Dâmbovita (7%), Teleorman (9%) si Tulcea (9%). Pe de alta parte, aceste judete au si un sold al creditelor redus.

În Bucuresti erau înregistrate restante de aproape 12 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 90,4 miliarde de lei, în crestere de la 9 miliarde de lei si un total al creditelor de 90,7 miliarde de lei în urma cu un an. Ponderea restantelor în total credite a crescut de la 9,6% la 13,1%, evolutie similara cu cea înregistrata la nivelul întregii tari: 10,5% vs. 13,9%.

În luna martie, ultima pentru care exista date de la BNR, rata creditelor neperformante era de 19,08%. exprimata ca pondere în total credite si dobânzi. Rata creditelor neperformante se calculeaza ca pondere între creditelor nebancare si dobânzile aferente, restante de peste 90 de zile si totalul creditelor si dobânzilor aferente clientelei nebancare, fara a lua în calcul elementele din afara bilantului. economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie