Romania detine locul intai la numarul de insolvente din Europa Centrala – Studiu Coface

 

Un studiu Coface dat publicitatii saptamâna aceasta, cu titlul “Insolvente în Europa Centrala – Mai 2013” aduce în atentie un adevar îngrijorator: tot mai multe firme românesti recurg la insolventa ca ultim refugiu în fata problemelor cauzate de mediul economic ostil si înrautatirea climatului de afaceri pe plan european.

InsolventaPotrivit autorilor studiului, impactul crizei economice este resimtit la nivelul întregului continent, dar cele mai tragice efecte sunt prezente în Europa Centrala, unde cifrele referitoare la insolventa – atât ca procente, cât si ca numar de companii – sunt în crestere. Per total, numarul insolventelor din aceasta regiune a crescut cu 3,5% în 2012, singurele tari cu evolutie favorabila fiind Estonia si Letonia.

De altfel, anul trecut nu a facut decât sa confirme tendinta crescatoare a numarului insolventelor din anii precedenti, astfel încât în comparatie cu 2009 – anul de început al crizei în Europa – numarul insolventelor a fost cu 38,7% mai mare în 2012.

Pe ansamblu, constructiile au fost cel mai afectat sector economic în 2012, firmele din acest domeniu resimtind efectele programelor de austeritate si scaderii abrupte a investitiilor private. Nici celelalte sectoare nu au avut o evolutie favorabila, industria si comertul fiind si ele afectate de scaderi ale cifrei de afaceri, cu efect asupra numarului de firme insolvente.

Cele mai putin afectate domenii de activitate au fost IT, telecomunicatii, educatie si sanatate, care au raportat si cele mai mici rate de insolventa în regiune.

Potrivit documentului Coface, dupa o crestere modesta în 2011, influentata de exporturi si o productie agricola de exceptie, economia româneasca si-a încetinit evolutia în 2012, exporturile (din care 50% merg catre zona euro) s-au contractat, iar seceta din vara trecuta a avut ca rezultat o recolta cu 20% mai mica si o scadere de 1,2% a PIB. Datele prezentate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) releva ca 23.665 companii românesti au început procedurile de insolventa anul trecut, cu 10% mai multe decât în 2011.

Luând în considerare decalajul dintre momentul când este înregistrata insolventa si cel în care ea este înscrisa în BPI, Coface estimeaza ca, în realitate, între 25.000 si 25.500 firme au intrat efectiv în insolventa pe durata întregului an 2012, ceea ce ar duce cresterea fata de 2011 la 17-18%.

Pentru al treilea an consecutiv, primele 10 sectoare cu cele mai multe companii intrate în incapacitate de plata au ramas neschimbate în 2012. Aproximativ 85% din companiile care au intrat în insolventa sunt microîntreprinderi, cu o pondere de 12% din cifra de afaceri consolidata, 15% din numarul total de salariati si 16% din valoarea cumulata a datoriilor, raportat la totalul firmelor insolvente.

Se constata, astfel, o crestere a ponderii companiilor mari în totalul insolventelor de anul trecut, comparativ cu 2011, ceea ce a cauzat cresterea cifrei de afaceri a firmelor insolvente, dar si scaderea ratei de pierderi, gradului de îndatorare si timpului de colectare a veniturilor, deoarece companiile mari – chiar si aflate în insolventa – au totusi indicatori financiari mai buni decât microîntreprinderile.

Comparând dinamica indicatorilor financiari ai companiilor intrate în insolventa în 2012 cu situatia din anul precedent, se constata ca, anul trecut, procedura a fost initiata de firme cu grad de vulnerabilitate mai ridicat, care au suferit socuri interne si externe mai putin semnificative decât în anii precedenti. Cu alte cuvinte, firmele românesti devin mai vulnerabile, iar socuri la care ar fi rezistat în trecut le-au fost fatale în 2012.

Prin urmare, pe fundalul erodarii sustenabilitatii companiilor, cauzata de criza financiara din ultimii trei ani, alaturi de acutizarea constrângerilor financiare si deteriorarea disciplinei de plati la nivelul întregii economii, firmele au devenit mai vulnerabile la socuri interne si externe, precum si la amplificarea presiunilor pe lichiditati.

România detine un nedorit loc întâi în Europa Centrala ca numar de firme intrate în insolventa în 2012 (23.665), fiind urmata de Ungaria (22.840) si – la mare distanta – Serbia (8.333). Pe ansamblul regiunii, 72.630 de companii au intrat în incapacitate de plata anul trecut (în crestere cu 3,5% fata de 70.146 în 2011), ceea ce plaseaza tara noastra pe locul doi în functie de rata insolventelor, cu un procent de 5,67% din numarul total de firme active, respectiv 417.582. Pe primul loc se situeaza Serbia, unde rata insolventelor în total numar de firme active este de 7,93%.

Dupa cum reiese din studiul Coface, numarul firmelor intrate în insolventa anul trecut în România a crescut considerabil fata de 2011.

Cele mai greu încercate sectoare economice – aceleasi pentru al treilea an consecutiv – sunt constructiile, tranzactiile imobiliare, hoteluri si restaurante, activitati recreative, culturale-sportive si transporturi, în timp ce zonele de activitate care au scapat relativ usor sunt serviciile (pentru clienti individuali si companii), posta si telecomunicatii, IT si serviciile medicale si sociale. Totusi, pe ansamblul economiei românesti, se observa un grad mai mare de vulnerabilitate si o crestere constanta a numarului de insolvente.

Cele mai mari companii care au intrat în insolventa anul trecut sunt Hidroelectrica SA, cu o datorie totala de 921,5 milioane euro, Confort SA (constructii, 93,4 milioane euro), Minimax Discount SRL (retail, 54,98 milioane euro), Izometal – Magellan SRL (comert en-gros, 54,8 milioane euro) si R.H.S. Company SA (comert en-gros, 40 milioane euro).

Pentru 2013, Coface estimeaza înrautatirea situatiei în Europa Centrala, o regiune în care numarul insolventelor va creste în majoritatea tarilor.

Polonia, de exemplu, va resimti efectele crizei globale, care se vor manifesta într-o masura mult mai mare, cauzând un numar mai ridicat de insolvente. În aceasta tara au fost raportate anul trecut 877 de insolvente, cu 21,3% mai multe fata de 2011.

În Bulgaria, 1.339 de firme au intrat in incapacitate de plata, cu 243,3% mai multe comparativ cu anul precedent, iar situatia este înrautatita de faptul ca aici procedurile de insolventa sunt foarte ineficiente. În tara vecina de la sud de Dunare este asteptata o noua crestere a numarului de insolvente, la fel ca si în Ungaria si Serbia.

În România, numarul insolventelor va urma acelasi trend crescator cu +10% si în 2013, se asteapta analistii Coface, care adauga ca vor intra în insolventa mai ales companii medii si mari, astfel ca numarul nu mai este relevant, ci ordinul de marime si impactul asupra economiei.

Nici Croatia – considerata acum câtiva ani tigrul economic al Europei Centrale – nu se poate lauda cu rezultate notabile, având în vedere ca numarul insolventelor a crescut cu 175% în 2012, iar rata lor s-a triplat la 2,43% (de la 0,88% în 2011). Principalele cauze sunt neadaptarea la noul mediu de afaceri, lipsa unor strategii guvernamentale consecvente si competitivitatea scazuta a produselor pe pietele internationale.

În Slovenia, 980 de firme au intrat în insolventa anul trecut (rata a insolventei 0,65%), cu 39,2% mai multe decât în 2011, în timp ce în Ungaria, desi numarul cazurilor de insolventa ramâne ridicat, procentajul de 3,8% în 2012 este totusi mai mic decât în 2011.

Cehia – cândva o alta poveste de succes a Europei Centrale – nu face nici ea exceptie, numarul firmelor intrate în incapacitate de plata atingând aici 7.142, cu 26,9% mai multe decât în 2011. De asemenea, numarul falimentelor a ajuns la o valoare record dupa 2008: 3.800, cu 45% mai multe decât anul precedent.

Pe ansamblul Europei Centrale, pentru 2013 Coface estimeaza o deteriorare economica si o crestere a numarului cazurilor de insolventa în majoritatea statelor din regiune, care vor resimti si mai acut efectele crizei. Printre tarile vulnerabile sunt mentionate Polonia, Bulgaria si Ungaria, afirma expertii Coface. Desi semne încurajatoare sunt greu de gasit, ele totusi exista, un exemplu fiind Letonia, unde se preconizeaza o crestere economica. Dan Barboi, financiarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie