Dupa Oltchim, Valcea a trecut razant pe langa o alta catastrofa: inchiderea Uzinelor Sodice Govora
Pe lânga problemele de la combinatul „Oltchim”, judetul Vâlcea a mai trecut pe lânga un pericol în aceasta primavara: dupa negocieri de cinci luni de zile, angajatii „Uzinelor Sodice Govora” au semnat cu patronatul contractul colectiv de munca, miza reala fiind chiar supravietuirea fabricii.
La finalul lunii aprilie, salariatii de la Uzinele Sodice Govora au încheiat greva generala declansata, dupa ce patronatul a acceptat pastrarea celor 770 de locuri de munca.
Noul manager al Uzinelor Sodice Govora, Witold Urbanowski, numit în functie pe 29 aprilie 2013, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre semnificatia protestelor pentru societate, dar si pentru economia judetului Vâlcea: „Daca raspundem unor solicitari nefezabile, practic contribuim la închiderea fabricii. Acesta este punctul în care a aparut tensiunea. Conducerea si actionarii USG sunt dispusi sa sustina compania, dar acest lucru nu trebuie facut împotriva regulilor si realitatilor economice. Sunt încrezator ca, prin dialog, vom gasi solutii pentru a pastra USG în viata, chiar daca acest lucru înseamna uneori un compromis si anumite sacrificii. Daca acestea nu se realizeaza, USG nu poate supravietui. Consecintele sunt destul de grave pentru întreg judetul Vâlcea. De exemplu, noi utilizam peste 60% din aburul produs de CET Govora, iar Oltchim, alt angajator important din Valcea – închis acum – utiliza 40% din abur. În cazul în care suntem nevoiti sa închidem uzinele, CET nu va mai avea clienti industriali si va trebui sa îsi restrânga activitatea sau chiar sa se închida. Asa cum am spus, ar trebui ca în cadrul USG sa se realizeze un echilibru economic, care va ajuta nu numai compania, ci întregul judet. Aceasta este în realitate miza negocierilor în dialogul social”.
„Uzinele Sodice Govora” este detinuta de grupul Ciech în propotie de 92,91%. Pe 17 mai, Chiech SA a cedat întreaga detinere catre o alta societate din grup, respectiv Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda SA Warsaw.
Witold Urbanowski si-a propus ca în trei luni sa readuca Uzinele pe profit, dupa zece ani de pierderi. Potrivit domniei sale, daca USG nu poate sa inverseze trendul negativ si sa ajunga pe linia de plutire pâna la sfârsitul anului, atunci actionarii vor putea lua în considerare alte optiuni, inclusiv închiderea companiei.
Reporter: De ce a vândut Ciech SA actiunile Uzinelor Sodice Govora catre o alta companie pe care o detine?
Witold Urbanowski: Grupul Ciech se afla într-un proces de restructurare a activitatii sale de baza – productia de soda calcinata. Acest proces include toate fabricile sale din Polonia, Germania si România. Grupul se pregateste pentru o performanta crescuta si pentru consolidarea pozitiei sale ca al doilea producator de soda din Europa. Ca parte a acestei activitati, uzinele de soda din Polonia au trecut deja prin transformari si schimbari ale structurii actionarilor. USG – Ciech este urmatoarea în acest plan, iar, apoi, va urma uzina din Germania. Includerea USG – Ciech în aceste activitati de restructurare arata determinarea Grupului de a-si continua planurile de crestere a eficientei si a productivitatii uzinei. Schimbarile din cadrul actionariatului reprezinta doar o parte dintr-un proces de restructurare a întregului Grup si nu afecteaza cu nimic productia de soda calcinata. Janikosoda este parte din Ciech Group.
Reporter: Care au fost rezultatele Uzinei Sodice Govora în 2012?
Witold Urbanowski: Principalele rezultate financiare înregistrate de USG pentru anul 2012 constau în: cifra de afaceri de 331 milioane de lei, profit operational (înainte de dobânzi si taxe) în valoare de -11 milioane lei si pierderi nete de -68 milioane lei.
Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta compania în România?
Witold Urbanowski: Atingerea marjei de profit reprezinta principalul nostru obiectiv si, deopotriva, principala provocare. Compania exista astazi dupa ce timp de zece ani a înregistrat pierderi. În ultimii 7 ani, de când USG-Ciech a fost preluata de catre Grup, în urma investitiilor facute de grupului Ciech, veniturile USG -Ciech au crescut, iar pierderile au fost reduse. Cu toate acestea, uzina nu este înca profitabila, costurile de productie sunt mai mari decât în cazul altor companii ale Grupului iar conditiile economice nu par a se îmbunatati. La toate acestea se adauga si o presiune sociala foarte mare. De succesul USG în a deveni productiva depinde economic judetul. Avem nevoie sa transformam si sa restructuram USG astfel încât, în urmatoarele 3 luni, sa inversam tendinta descrescatoare si sa atingem pragul de rentabilitate pâna la sfârsitul anului.
Reporter: Dupa prima jumatate a anului 2012, compania a înregistrat profit operational, dar o pierdere financiara majora. Cum vedeti rezolvarea acestei situatii?
Witold Urbanowski: În ultimii 7 ani, compania a investit peste 40 de milioane de euro în retehnologizare, restructurarea fluxului de lucru si a conditiilor de munca. Prin urmare, am început sa reducem pierderile si sa crestem veniturile. Suntem nevoiti sa achitam datoriile acumulate în tot acest timp. USG înregistreaza înca cel mai mare cost de productie per tona, utilizeaza în productie o cantitate mai mare de materii prime – activitatea uzinei a fost sustinuta de suportul oferit de grup.
Aici trebuie sa actionam: sa controlam costurile de productie, sa crestem eficienta fluxului de lucru si sa reducem costurile.
Reporter: Care sunt principalii clienti ai companei?
Witold Urbanowski: Principalii nostri clienti, în acest moment, se regasesc în industria sticlei (Saint Gobain, Guardian, Youla) si în industria detergentilor (Procter & Gamble, Unilever, Henkel).
Reporter: Care este cota de piata a companiei pe piata locala? Cum ati caracteriza piata interna?
Witold Urbanowski: În acest moment, detinem 65-70% din productia de soda calcinata pe piata interna. Piata din România înregistreaza un consum scazut comparativ cu alte piete europene, unde competitia este acerba din cauza prezentei producatorilor din Bulgaria si Bosnia. De asemenea, piata este segmentata în doua mari categorii de clienti: consumatori mari (peste 10-15.000 tone metrice/an) – în general companii multinationale cu activitati în industriile sticlei si detergentilor; clienti mai mici, cu un consum sub 2-3.000 tone metrice/an, care reprezinta companii din industria chimica (organica), metalurgica, vopselurilor pentru materiale textile.
Reporter: Care au fost masurile luate de Ciech SA la Uzinele Sodice Govora dupa preluarea acestora în 2006?
Witold Urbanowski: USG era în pragul falimentului în momentul preluarii de catre Ciech. Prima masura a fost sa ne concentram pe afacerea de baza, prin investitii în noi echipamente, de-a lungul întregului proces de productie: schimbarea unor parti ale instalatiilor, tevi etc. Obiectivul principal a fost acela de a creste productia. În al doilea rând, a fost decizia de a închide unele dintre liniile care erau prea învechite sau nu puteau fi restructurate. A treia masura a fost sa deschidem noi piete si sa îmbunatatim activitatea comerciala. Ca rezultat, am reusit sa ne crestem cifra de afaceri.
A patra masura, – am lucrat la eficientizarea întregului proces, dar nu în destula profunzime. Iar aceasta este misiunea mea acum.
Reporter: Care sunt planurile companiei pentru acest an? Planificati investitii?
Witold Urbanowski: Daca reusim sa inversam trendul negativ în urmatoarele trei luni, compania mama va fi convinsa ca USG poate ramâne parte din grup si ar demara noi linii de investitii.
Reporter: Cum ati gestionat grevele?
Witold Urbanowski: Presiunea sociala este întotdeauna o dificultate. Întelegem îngrijorarile legitime ale angajatilor, care trebuie remunerati corect si trebuie sa îsi întretina familiile. Am platit întotdeauna la timp beneficiile cuvenite angajatilor: salarii, bonusuri. În acelasi timp, trebuie sa ne asiguram ca afacerea functioneaza pe termen lung. Daca raspundem unor solicitari nefezabile, practic contribuim la închiderea fabricii. Acesta este punctul în care a aparut tensiunea. Conducerea si actionarii USG sunt dispusi sa sustina compania, dar acest lucru nu trebuie facut împotriva regulilor si realitatilor economice. Sunt încrezator ca, prin dialog, vom gasi solutii pentru a pastra USG în viata, chiar daca acest lucru înseamna uneori un compromis si anumite sacrificii. Daca acestea nu se realizeaza, USG nu poate supravietui. Consecintele sunt destul de grave pentru întreg judetul Vâlcea. De exemplu, noi utilizam peste 60% din aburul produs de CET Govora, iar Oltchim, alt angajator important din Vâlcea – închis acum – utiliza 40% din abur. În cazul în care suntem nevoiti sa închidem uzinele, CET nu va mai avea clienti industriali si va trebui sa îsi restrânga activitatea sau chiar sa se închida. Asa cum am spus, ar trebui ca în cadrul USG sa se realizeze un echilibru economic, care va ajuta nu numai compania, ci întregul judet. Aceasta este în realitate miza negocierilor în dialogul social.
Reporter: Actionarul majoritar are în vedere parasirea companiei?
Witold Urbanowski: Nu, nu aceasta este intentia. Actionarii considera ca USG are un potential bun daca îsi revizuieste datele privind eficienta. Cu toate acestea, daca USG nu poate sa inverseze trendul negativ si sa ajunga pe linia de plutire pâna la sfârsitul anului, atunci actionarii vor putea lua în considerare alte optiuni, inclusiv închiderea companiei. Adina Ardeleanu, bursa.ro
1 comentariu
PRELUARE COMENTARIU DE PE PETITIA „SALVATI OLTCHIM”.
OLTCHIM POATE FI SALVAT DAR NU SE DORESTE A FI SALVAT.
NU ESTE NEVOIE DE OLTCHIM 1 SI OLTCHIM 2.
TREBUIE DOAR SA SE FACA CONVERSIA DATORIILOR OLTCHIM (CATRE: AVAS, ELECTRICA, CFR MARFA, SALROM, BCR, BT, MFCC, ETC.) IN ACTIUNI ASA CUM DE FAPT SI DE DREPT AU DORIT SI ACESTI CREDITORI SI CUM A FOST APROBAT DE CE IN MARTIE 2012.
ACEST LUCRU INCURCA SI NU ESTE DORIT DE PCC – CARE A IMPUS SI A TRANSMIS DORINTA SA CATRE PNL (RUSANU, VLADESCU, VULPESCU, VOSGANIAN, STANESCU, SPIRU – CIOBESCU, ETC.) SI CATRE ADMINISTRATORII JUDICIARI, PIPEREA SI BALAN!
SEMNATI PETITIA SALVATI OLTCHIM:http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim
POATE REUSIM IMPREUNA SA STOPAM DIRECTIA DATA OLTCHIMULUI CATRE FALIMENT!