Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, vrea o bursa a gazelor cu toate produsele de tranzactionare

 

Tranzactiile cu gaze naturale nu sunt, deocamdata, transparente în tara noastra. Reglementatorul pietei de energie (ANRE) a primit spre aprobare, de la OPCOM si Bursa Româna de Marfuri (BRM), regulamentele de functionare a unor platforme de tranzactionare a gazelor si este posibil sa licentieze ambii operatori.

Frank Hajdinjak directorul general al E.ON RomâniaCompaniile din domeniu nu sunt încântate de produsele de tranzactionare si au transmis, prin asociatia de profil ACUE, pozitia lor catre autoritati, la finele anului trecut.

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, ne-a declarat, transant: „E.ON nu are nimic împotriva tranzactionarii transparente a gazelor. Problema este la modul de functionare a pietei. În România, concurenta pe piata gazelor este redusa. Asa ca o bursa a gazelor trebuie construita, de la bun început, cu toate produsele necesare tranzactionarii, de la contracte spot, la contracte la termen si la produse derivate. În plus, trebuie ca toti operatorii sa tranzactioneze pe acea platforma, pentru ca bursa sa functioneze si sa fie asigurata lichiditatea”.

Domnia sa a dat exemplul pietei de electricitate administrate de OPCOM. Din toamna anului trecut, tranzactionarea electricitatii a devenit obligatorie pe OPCOM, prin lege. Contractele bilaterale directe nu mai sunt permise nici între operatorii privati. Astfel, tranzactionarea a devenit îngreunata de lipsa unor produse flexibile, care sa permita tranzactii rapide între operatori. „OPCOM a pus la punct o piata centralizata buna, dar înca duce lipsa de produse flexibile. Aceste produse trebuiau sa existe înainte sa fie instituita obligativitatea tranzactionarii”, ne-a precizat seful E.ON România.

Sistemul actual de tranzactionare pe piata gazelor este caracterizat de contracte pe perioade scurte, modificate prin nenumarate acte aditionale. Asociatia ACUE a aratat, în iarna, când nici macar nu era clar daca o sa avem unul sau doi operatori ai bursei gazelor: „Cu siguranta, acest mod de lucru nu este cea mai buna solutie, dar este cel mai adaptat situatiei actuale în care ne confruntam cu lipsa transparentei asupra modalitatii de alocare a productiei interne pentru consumatorii de pe piata reglementata, cu variatiile consumurilor fata de cele avute în vedere la momentul stabilirii cantitatilor de import si deci cu frecvente modificari în cursul lunii ale procentelor de import, cu imposibilitatea asigurarii flexibilitatii din gazele înmagazinate”.

ACUE considera ca trebuie realizat un studiu detaliat în care sa fie analizate toate implicatiile dezvoltarii platformei centralizate. Companiile de utilitati afirma ca este foarte probabil ca studiul sa releve ca prioritate nu tranzactionarea la termen a gazelor, ci implementarea mecanismelor pentru realizarea unei piete reale de echilibrare.

În raspunsul OPCOM la scrisoarea ACUE, operatorul pietei de energie a aratat ca membrii grupului de lucru au identificat un tip de produs cu aplicabilitate pe piata noastra de gaze, în conditiile actualului cadru de reglementare, respectiv contractul lunar pentru livrare în banda a gazelor din productia interna: „Termenul de livrare lunar a fost stabilit de catre membrii grupului de lucru ca reprezentând termenul contractual care se poate bucura de lichiditate, de conditii corespunzatoare de crestere graduala a acestei lichiditati si care ar putea sa ofere semnale de pret necesare pentru celelalte segmente de contractare ale pietei angro.

Mai mult, mecanismele de tranzactionare ce fac obiectul proiectului dezvoltat de Grupul de lucru sunt de natura sa asigure experienta de operare necesara participantilor la piata cu privire la toate produsele ce pot fi implementate în mod similar cu celelalte piete europene, pentru diferite termene de livrare a gazelor”.

OPCOM propune, în urma consultarii cu mai multi operatori din piata, un tip de produs cu aplicabilitate pe piata noastra de gaze, caracterizata prin concurenta mult mai redusa decât piata de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în banda.

BRM propune tot un sistem de licitatii simplu sau dublu competitiv, pentru perioade de tranzactionare de la o luna la un an, sustinând ca sistemul sau ofera operatorilor flexibilitatea de care are nevoie.

OPCOM si BRM asteapta din iarna ca ANRE sa stabileasca regulamentul de licentiere pentru bursa gazelor, pentru ca apoi sa le poata fi analizate produsele si regulile de tranzactionare.

*  E.ON România, interesat de proiecte de cogenerare

E.ON România analizeaza mai multe oportunitati de investitii în centrale de cogenerare pe gaz. Frank Hajdinjak ne-a declarat ca grupul german se uita la proiecte mici si medii, pe care sa le dezvolte singur sau în parteneriat cu producatori industriali. Cogenerarea ofera flexibilitate în functionare si este binevenita în piata pentru ca reprezinta solutia ideala pentru echilibrarea productiei eoliene volatile.

Domnul Hajdinjak a subliniat: „Nu ne intereseaza sa achizitionam de pe BVB pachete minoritare de actiuni la producatorii si distribuitorii de energie si gaze detinuti de stat. Acest tip de achizitii este specific fondurilor de investitii. Nici la listarea a 51% din Electrica SA, care controleaza Electrica Furnizare si trei societati de distributie, nu vom participa. Business-ul Electrica SA este prea mare pentru noi. Cred ca tot fondurile de investitii vor intra în competitia pentru Electrica SA”.

E.ON România nu este interesata nici de microhidrocentralele scoase la vânzare de Hidroelectrica. Directorul general al companiei ne-a explicat: „Targetul nostru este strict pe proiecte micii si medii de cogenerare, pe care sa le dezvoltam singuri si sa aiba riscuri mici. Ne uitam si la hidrocentrala de pompaj Tarnita, dar care este un proiect mare, are nevoie de mai multi investitori si un regim special de functionare”.

*  Consumul industrial a scazut

Consumul de gaze din primele luni ale acestui an a scazut cu aproximativ 15%, potrivit E.ON România. Frank Hajdinjak ne-a mentionat ca scaderea de consum a fost cauzata nu numai de iarna blânda, ci si de scadererea cererii din partea ramurilor industriale energoface, de implementarea unor programe de eficienta energetica în companii, si de multe cazuri de falimente si insolvente care au aparut la societatile mici si mijlocii.

Domnia sa sustine ca startul liberalizarii pietei gazelor si energiei electrice a fost dat anul trecut si ca este normal ca atât populatia, cât si companiile sa fie mult mai preocupate de economisirea energiei si de eficientizarea consumului. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie