Leul pastreaza increderea investitorilor, fiind singura moneda din UE care a rezistat in fata dolarului american

 

Pe anul în curs leul este deocamdata singura moneda din Uniunea Europeana care si-a pastrat valoarea în fata dolarului american, înregistrând pe pietele financiare o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013, arata într-o analiza Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România.

bani dolari„Chiar daca luna trecuta moneda nationala s-a depreciat în fata dolarului american, avansul anterior a permis leului „sa reziste” în fata acestuia. În ceea ce priveste evolutia fata de euro, leul a încheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe anul curent ramâne, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro. Cresterea economica a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut leul”, a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

În mai, leul a scazut cu circa 1,5% fata de euro pe pietele financiare, a doua mare depreciere dupa zlotul polonez, care a scazut cu aproximativ 2,7%.

„Polonia înregistreaza o rata anuala a inflatiei în scadere (0,8% în aprilie fata de anul trecut în aceeasi perioada), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrala a Poloniei sa scada înca o data dobânda de referinta, fapt care desigur ca dezavantajeaza zlotul”, a precizat Silviu Pojar.

Potrivit analizezi, lira sterlina si coroana suedeza s-au depreciat, de asemenea, luna trecuta, înregistrând variatii de sub 1% comparativ cu moneda unica. La polul opus, în mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% fata de euro, în contextul unor „victorii” marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o crestere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de alta parte tara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana ceha a marcat o variatie redusa, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativa. Leul ramâne, dupa primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de Euro, înregistrând o crestere de aproape 1,3%.

În ceea ce priveste evolutiile fata de dolarul american, Silviu Pojar sustine ca monedele din UE s-au depreciat luna trecuta, inclusiv leul cu circa 2,7%. Pe primele cinci luni ale anului 2013 însa, moneda nationala ramâne singura din UE care si-a mentinut valoarea comparativ cu USD, înregistrând o variatie nesemnificativa la sfârsitul perioadei comparativ cu începutul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeana au marcat scaderi importante (cuprinse între circa 1,5%-6,5%) fata de dolarul american. De altfel, moneda americana a crescut în acest an fata de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar încurajatoare înregistrate de economia americana.

„România este în prezent într-un „con de lumina favorabila”, iar leul a pastrat încrederea investitorilor. Desigur ca, daca BNR va reduce dobânda de referinta, atunci o anumita volatilitate a leului va fi de asteptat”, a aratat Silviu Pojar.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas în România, deschizând sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie