Estonia – o noua piata de export pentru Romania

 

Exporturile României catre Estonia au ajuns anul trecut la peste 40 de milioane de euro, în crestere cu 16,7% fata de anul precedent. Trendul de crestere se mentine si în 2013, doar în primele doua luni exporturile cunoscând o majorare de aproape 65% fata de perioada similara a anului trecut.

exportÎn anul 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Estonia a fost de 52,91 milioane euro, din care 40,33 milioane euro exporturi (locul 67 în totalul exporturilor românesti si 12,58 milioane euro importuri (locul 77, crestere cu 11,49% fata de anul precedent). Ritmul mai mare de crestere a exporturilor comparativ cu cel al importurilor a determinat amplificarea excedentului balantei comerciale pe aceasta relatie, ajungând la 27,75 milioane euro in anul 2012.

În primele doua luni din 2013, schimburile comerciale bilaterale au fost de 12,39 milioane euro (crestere de 60,85% fata de perioada corespondenta din 2012), din care exporturi românesti 10,37 milioane euro (+64,96%) si importuri din Estonia 2,02 milioane euro (+42,64%).

Este de remarcat ca, în pofida dimensiunilor mici (1,4 milioane locuitori), piata estoniana absoarbe cantitati importante de marfuri românesti. La 30 aprilie 2013 erau înregistrate în Romania 49 societati cu capital estonian, locul 94 în topul investitorilor straini, cu un capital total subscris de 735.000 de dolari SUA, scrie Agerpres, care citeaza un comunicat remis de Ministerul Economiei.
Potrivit sursei citate, cele doua tari au convenit organizarea unui Forum de afaceri Româno-Estonian, în cadrul componentei economice a preconizatei vizite în România a presedintelui Estoniei (care va avea loc în luna octombrie). Eveniment a fost discutat în cadrul vizitei organizate de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Manuel Donescu în Estonia, ocazie cu care a avut convorbiri cu Ahki Kuningas, omologul estonian din Ministerul Economiei si Comunicatiilor, responsabil pentru activitatea de comert exterior si cooperare internationala.

“Discutiile s-au axat pe evolutiile macroeconomice din România si Estonia, în contextul dezvoltarilor internationale, au fost analizate stadiul si perspectivele relatiilor economice bilaterale, prin prisma initierii de noi actiuni si proiecte, atât în cele doua tari, cât si pe terte piete. Au fost identificate domenii de cooperare de interes comun si au fost convenite activitati menite sa duca la diversificarea si impulsionarea schimburilor comerciale si investitionale reciproce, precum si coordonarea în dosare prioritare pe agenda UE. Programul oficial a mai inclus si participarea demnitarului român la întrevederea pe care ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean a avut-o cu omologul estonian, Urmas Paet”, se mentioneaza în comunicat. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie