Neinregistrarea cainlor la ASPA, pot aduce persoanelor fizice amenzi de 3.000 de lei

 

Persoanele fizice vor fi obligate sa sterilizeze câinii detinuti si sa-i înregistreze la Asociatia pentru Protectia Animalelor (ASPA) din subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, în caz contrar ei vor trebui sa achite o taxa anuala de 150 de lei, potrivit unei hotarâri privind controlul reproductiei câinilor în municipiul Bucuresti, adoptata vineri în sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

catelFac exceptie câinii utilitari, de vânatoare, cu drept de monta înregistrati la asociatia de profil si cei de serviciu ai MApN si MAI, precum si câinii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterilizare.

Câinii vor putea fi sterilizati gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, institutie care va acoperi aceste costuri.

„S-a stabilit o amenda de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declara câinii mai mari de patru luni, în termen de sase luni de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri. Totodata, exista o taxa de 150 de lei pe an, care se aplica fiecarui detinator de câini daca acestia nu sunt sterilizati si exista niste exceptii cu câinii care nu trebuie sterilizati”, a declarat Cristinel Diaconescu, consilier general PDL.

Totodata, ONG-urile care nu-si declara câinii pe care îi au în posesie vor fi amendate cu 3.000 de lei. Aceeasi amenda vor plati persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care desfasoara activitati de capturare, adapostire, transport, sterilizare, identificare si adoptie si care nu comunica catre ASPA toate informatiile aferente acestor activitati pâna pe data de 15 ale lunii în curs pentru luna anterioara.

„Pentru a creste adresabilitatea acestor adoptii, organizatiile neguvernamentale pot adopta 100 de câini pe an, iar persoanele fizice pot adopta de la ASPA, gratuit, un singur câine pe an. Pentru adoptiile suplimentare se percepe 150 de lei pe câine. Taxa se achita catre ASPA în momentul adoptiei, iar abandonul câinilor se constata de catre ASPA, în momentul adoptiei”, a spus Razvan Bancescu, director de proiect la ASPA.

De asemenea, ASPA are obligatia sa realizeze o baza de date unica unde sa înregistreze toate datele de identificare acestor câini.

Constatarea si sanctionarea contraventiilor stabilite în hotarâre sunt atribuite primarului general si împuternicitilor acestuia. Hotarârea va fi pusa în aplicare în termen de 30 de zile.

Un alt proiect adoptat de consilierii generali a vizat încheierea de contracte de catre Primaria Capitalei, pentru prinderea si transportul câinilor în vederea sterilizarii lor, precum si reteritorializarea lor. „Speram sa sterilizam 20000 de câini, asta înseamna o medie zilnica la peste 110-120 de câini, fata de 30 în prezent”, a sustinut Bancescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca adoptarea acestei hotarâri reprezinta un pas important.

„Este al cincilea an când ma confrunt cu aceasta chestiune. Am petrecut nenumarate ore în discutii cu organizatiile pentru protectia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Întotdeauna a existat însa implicatia politica, cu cât se apropiau de alegeri, erau polarizate doua tabere, unii încercând sa devina simpatici. Este pentru prima data când ne aflam într-o întelegere normala cu consilierii generali si bucuresteni. As vrea sa întelegeti ca câinii nu i-au adus în Bucuresti nici Basescu si nici Oprescu. Vin de pe vremea fanariotilor. 95 la suta dintre oameni nu-i vor pe strada. Oamenilor le este frica sa mearga la cumparaturi, sa-si duca copilul la scoala, sa alerge. Nu am pledat niciodata pentru eutanasie. Faptul ca vrem sa-i omorâm sunt prostii. Vrem sa oferim bucurestenilor un oras linistit, fara câini”, a declarat edilul sef.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în Bucuresti sunt aproximativ 60.000 de câini comunitari, în baza unor statistici cu câinii capturati si sterilizati. „A induce senzatii de-astea ca câinii dispar în Triunghiul Bermudelor, într-o gaura neagra, pierdem timpul, nu facem altceva decât sa ne furam caciula, iar cetatenii sa fie nemultumiti”, a spus Oprescu. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie