Grupare specializata in inselaciuni pe bursa de transport marfa, destructurata de politisti
Politistii au destructurat o grupare specializata în înselaciuni pe bursa de transport marfa, care de la începutul anului 2012 si pâna în prezent au prejudiciat cu 380.000 de euro persoane juridice atât din tara, cât si din Germania, Lituania, Grecia, Italia, Olanda, a informat sâmbata IGPR.
În urma probatoriului administrat în cauza, fata de trei suspecti s-a luat masura retinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, se arata într-un comunicat al IGPR.
Ofiteri din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor – IGPR, împreuna cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor, beneficiind de sprijinul de specialitate al ofiterilor Directiei de Operatiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, au efectuat joi 11 perchezitii domiciliare în judetul Bihor la membrii unei grupari infractionale internationale cu preocupari în comiterea infractiunilor de înselaciune pe bursa de transport marfa.
Potrivit IGPR, ulterior, în cursul zilei de vineri, s-au efectuat alte doua perchezitii domiciliare la doi lideri bihoreni ai gruparii, suspectati ca ar fi beneficiarii finali ai sumelor obtinute din valorificarea marfurilor deturnate.
Pentru destructurarea gruparii s-a cooperat cu autoritatile ungare, prin intermediul Biroului SIRENE, având loc o perchezitie si la un depozit de legume-fructe din Budapesta, precum si verificari la trei agenti economici de nationalitate ungara.
„Din cercetarile efectuate, s-a stabilit ca cei în cauza si-au atribuit în mod fals atât calitatea de transportator înscris pe bursa de transport marfuri, cât si calitatea de proprietar al unor marfuri ce cautau transportator pe bursa de transport marfuri, metoda prin care preluau marfa înscrisa pe bursa si, prin intermediul unui transportator român disponibil la momentul comiterii faptei, descarcau marfa la o alta adresa decât cea destinata (respectiv în Budapesta, Ungaria). Ulterior, o vindeau, reusind, astfel, sa induca în eroare si sa prejudicieze persoane fizice si juridice de buna-credinta care detineau mijloace de transport disponibile pentru transport ori care detineau marfa ce trebuia transportata, precum si prejudicierea partenerilor comerciali ai marfii (vânzator-cumparator)”, se explica în comunicatul IGPR.
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare, s-au identificat si ridicat medii de stocare electronica a informatiilor (5 laptop-uri si 17 unitati de calculator), folosite de membrii gruparii în desfasurarea activitatii infractionale, precum si 15 telefoane mobile utilizate strict pentru contactarea transportatorilor si a victimelor.
De asemenea, au fost ridicate mai multe înscrisuri reprezentând documente de transport falsificate, documente de identitate falsificate si înscrisuri apartinând mai multor societati comerciale fantoma folosite în comiterea înselaciunilor pe bursa de transport. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!