Drepturile copilului
Drepturile copilului sunt precizate clar intr-o Conventie ratificata de majoritatea statelor de pe glob. Documentul a fost adoptat la 20 noiembrie 1989 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite si reprezinta un set de standarde si obligatii universal valabile in ceea ce priveste ingrijirea si ocrotirea copiilor.
Conventia privind Drepturile Copilului incorporeaza, mai mult decat oricare alt document, intreg spectrul drepturilor omului – civile, politice, economice, sociale si culturale si prevede o dezvoltare completa a potentialului copilului intr-o atmosfera de libertate, demnitate si justitie.
Astfel, Conventia mentioneaza atat drepturile pe care le au copiii din intreaga lume, cat si responsabilitatile si obligatiile adultilor pentru a se asigura ca drepturile tuturor copiilor sunt respectate.
In Romania, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului a fost ratificata prin Legea nr.18/1990.
Conventia Drepturilor Copilului are 42 de articole care se refera strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate in:
- drepturi de protectie
- drepturi de dezvoltare
- drepturi de participare
Drepturile copilului au fost construite pe baza catorva principii:
Non-discriminarea
Art. 2
Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau nationalitatea fiecaruia, de culoarea pielii, de limba vorbita, de religia practicata, indiferent daca sunt fete sau baieti. Copiii trebuie sa fie protejati impotriva oricarei forme de discriminare.urmarirea celor mai bune interese ale copilului;
Art. 30
Copilul care are alta etnie, religie, vorbeste alta limba decat majoritatea are dreptul la viata culturala proprie, are dreptul sa isi declare apartenenta religioasa si sa practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.
Dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare
Art. 6
Orice copil are dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare.
Art. 7, 8
Orice copil are dreptul la un nume, la o nationalitate, are dreptul, in masura posibilului, sa-si cunoasca parintii si sa fie ingrijit de acestia.
Art. 24
Copiilor trebuie sa li se asigure conditii pentru a se bucura de cea mai buna stare de sanatate posibila si de a beneficia de servicii medicale si de recuperare. Parintii lor vor fi informati despre avantajele alaptarii, ale igienei si curateniei mediului inconjurator, despre modalitatile de prevenire a accidentelor si a practicilor daunatoare sanatatii copiilor.
Art. 28, 29
Copiii au dreptul la o educatie de calitate care sa le asigure egalitatea de sanse si dezvoltarea personalitatii lor. Ei au dreptul la invatamant primar obligatoriu si gratuit, la asigurarea accesului la liceu si facultate, la servicii de informare si orientare scolara si profesionala.
Art. 19, 34, 36, 37, 39
Copiii trebuie protejati impotriva oricaror forme de exploatare, impotriva violentei, abuzului, abandonului si a altor tratamente daunatoare.
Respect fata de parerile copilului
Art. 12, 13, 14, 15
Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultati.
Orice copil are dreptul la libertatea de a gandi, de a avea o religie, de a participa la intruniri pasnice care nu incalca drepturile celorlalti. avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!