Consultare publica pe tema viitorului cadru de politica al UE initiata de Comisia Europeana
Comisia Europeana a lansat o consultare publica pentru a reuni diverse puncte de vedere si contributii, in urma publicarii rezultatelor evaluarii Strategiei europene 2007-2012 privind securitatea si sanatatea in munca.
Aceasta ar trebui sa contribuie la identificarea unor provocari prezente si viitoare referitoare la securitatea si sanatatea in munca si la gasirea solutiilor pentru remedierea lor.
Toti cetatenii si toate organizatiile sunt invitati sa participe la aceasta consultare, care va fi deschisa in perioada 31 mai – 26 iulie 2013. Se cauta indeosebi contributii din partea reprezentantilor autoritatilor publice ale statelor membre si a organizatiilor care reprezinta angajatii si angajatorii, precum si de la partile interesate si de la expertii care au un interes in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „Accidentele de munca inregistreaza un minim istoric, iar standardele Uniunii Europene in materie de securitate si sanatate in munca sunt un punct de referinta pentru restul lumii.
Merita sa se investeasca in domeniul securitatii in munca, deoarece prin aceste investitii se permite cresterea productivitatii si a gradului de confort al angajatilor, reducerea absenteismului si a fluctuatiei personalului si totodata o mai mare satisfactie profesionala, in special in timpul crizei. Acest domeniu de politica se confrunta insa la randul lui cu provocari pentru a caror abordare trebuie sa gasim solutii impreuna”.
Ca baza pentru consultare, Comisia Europeana a publicat astazi rezultatele evaluarii Strategiei europene 2007-2012 privind securitatea si sanatatea in munca.
Concluziile acestei evaluari confirma importanta dimensiunii europene a politicii in materie de securitate si sanatate in munca, in special in ceea ce priveste tendinta pozitiva de reducere a accidentelor de munca si rolul strategiei UE in privinta coordonarii eforturilor si a furnizarii unui cadru comun de actiune.
In viitor mai raman inca multe de facut, in special pentru a se imbunatati punerea in aplicare a dispozitiilor privind securitatea si sanatatea in munca in cadrul IMM-urilor si al microintreprinderilor, pentru a se elabora instrumente mai precise de monitorizare si de colectare de date, pentru a se pune mai mult accent pe riscurile emergente si pe bolile profesionale si pentru a se aborda in mod eficace problemele de securitate si sanatate in munca legate de imbatranirea populatiei active.
Context
Incepand din 2002, UE si-a indeplinit rolul politic in domeniul securitatii si sanatatii in munca prin intermediul unor strategii multianuale adoptate de Comisie in urma unor consultari si implementate in mod voluntar de statele membre si de partile interesate.
Au fost pana acum adoptate doua strategii pe tema securitatii si sanatatii in munca, si anume prima in 2002, cuprinzand perioada pana in 2006, iar a doua in 2007, pentru perioada pana in 2012.
Strategia 2007-2012 a stabilit un obiectiv ambitios pentru toate statele membre: reducerea accidentelor de munca cu 25 %. In plus, au fost identificate o serie de obiective specifice precum:
- imbunatatirea cadrului de reglementare al UE in materie de securitate si sanatate in munca si o mai buna punere in aplicare a acestuia
- adaptarea cadrului la schimbarile de la locul de munca
- elaborarea unor strategii nationale coerente adaptate situatiei specifice din fiecare stat membru
- incurajarea schimbarilor de comportament si promovarea unei culturi de prevenire care sa vizeze toate segmentele societatii.
In aprilie 2011, Comisia a publicat o evaluare la jumatatea perioadei a strategiei 2007-2012.
Evaluarea finala este disponibila acum online si se bazeaza pe un proces amplu de consultare realizat in randul tuturor principalelor parti interesate din domeniu: autoritatile publice competente in materie de securitate si sanatate in munca din statele membre, organizatiile care reprezinta angajatii si angajatorii la nivelul UE si la nivel national, experti si alte parti interesate din domeniu. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!