Aproape jumatate din produsele comercializate in Romania sunt falsuri
În primele 5 luni din 2013 aproximativ 4.000 de ceasuri falsificate au fost confiscate la vama, ceea ce arata o crestere a încercarilor de fraudare, având în vedere ca tot anul trecut aproximativ 8.000 de ceasuri falsificate au fost confiscate, a spus ieri Florica Maria Paun, consilier superior la Autoritatea Nationala a Vamilor, în cadrul evenimentului organizat de Temporis.
„Cresterea mare a confiscarilor de ceasuri de la an la an (în 2008 doar 600 au fost confiscate – n.red.) este datorata intensificarilor controalelor vamale“ a spus Paun.
În România procentul de falsuri, din totalul marfurilor vândute este de circa 40%, potrivit unor surse din piata.
Volumul scazut al produselor de lux si valoarea ridicata de piata face ca piata luxului sa fie foarte atractiva pentru falsificatori. Produsele de lux, de exemplu ceasurile, intra în tara de obicei prin colete, bagaj de mâna sau de cala, curierat rapid, din Turcia sau China si nu în cantitati mari precum hainele sau tigarile, conform spuselor lui Marian Tanase, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
„Ceasurile reprezinta 2-3% din produsele contrafacute care încearca sa treaca vama“, a precizat Tanase
Printre ceasurile confiscate de Autoritatea Vamala se regasesc branduri precum Bvlgari sau Police, dar si Patek Philippe sau Rolex, modelul cel din urma descoperit fiind chiar construit din materiale precum aur si diamante, dar era fals, nefiind realizat de elvetieni. Pedeapsa pentru trafic cu asemenea produse se ridica la 3 ani de închisoare si o amenda de 150 de mii de lei. Potrivit ultimului raport publicat de catre Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, valoarea totala a produselor contrafacute care au traversat granitele internationale este de peste 250 de miliarde de dolari. La nivel mondial, Milano este capitala falsurilor de lux, Florida este paradisul pieselor de avion false, Rusia este lider pe produse de software piratat, iar Paraguay face regulile pe piata tigarilor si a produselor de tutun contrafacute. Ioana Mitu, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!