Romania are un nou mandat in Consiliul Consultativ al Conventiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic

 

Romania a fost aleasa, la 28 mai 2013, pentru un nou mandat in Consiliul Consultativ al Conventiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

maeAlegerile s-au desfasurat la Paris, in cadrul UNESCO, votul fiind exprimat de toate statele parti la Conventia din 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

Alaturi de Romania, au mai fost alese: Franta, Argentina, Mexic, Iran si Tunisia. Noul post obtinut de Romania la UNESCO, se inscrie pe linia promovarii obiectivelor prioritare politico-diplomatice si de fond ale Romaniei in domeniul strategic cultural, si completeaza structura de posturi obtinute de Romania in ultimii ani, cu alte mandate in curs de desfasurare.

Romania detine, in acelasi timp, posturi de membru in Comitetul UNESCO pentru reintoarcerea bunurilor culturale in tarile de origine sau restituirea lor in cazul insusirii ilicite si in Comitetul UNESCO pentru protectia bunurilor culturale in caz de conflict armat.

Prezenta Romaniei in structurile specializate si de conducere ale UNESCO asigura protejarea siturilor si a obiectivelor culturale terestre si subacvatice cu valoare mondiala si implicatii deosebite pentru importanta protectiei acestora la nivel national.

Informatii suplimentare:

Consiliul Consultativ al Conventiei privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic are atributii in domeniul stiintific si tehnic al activitatii UNESCO de aplicare a Conventiei si prevederilor acesteia.

Romania a detinut in perioada 2011-2013 un prim mandat de 2 ani in Consiliul Consultativ al Conventiei mentionate. Alegerile respective au vizat reinnoirea prin rotatie a jumatate din membrii Consiliului, o parte din membri fiind alesi prin tragere la sorti pentru un mandat de 2 ani.

Mandatul obtinut la alegerile din 28 mai 2013 de catre Romania va fi de 4 ani si se va derula pe baza expertizei in domeniile de baza ale Conventiei, ce vizeaza: arheologia submarina, dreptul international, stiintele materiilor prime (geologie, arheologie, metalurgie), pentru protejarea siturilor patrimoniului cultural subacvatic si obiectele ce provin din sapaturile arheologice submarine.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie