Insolventa nu e paravanul fraudelor
În ultimul timp, lumea afacerilor si societatea, în general, sunt foarte suspicioase în privinta relatiilor comerciale, de teama intrarii în insolventa a partenerilor, care ar face imposibila recuperarea creantelor sau efectuarea vreunui demers juridic, din cauza protectiei pe care legea insolventei o ofera debitorului
Legea insolventei are avantajele ei pentru debitor, dar în niciun caz acest avantaj nu este de a scuti societatea sau persoanele din conducere de raspunderea în fata legii pentru actiunile si faptele care au dus la insolventa sau pentru fraudarea societatii si pe tertii colaboratori.
S-au auzit opinii ca, prin intrarea în insolventa, se faciliteaza acoperirea acelor actiuni, mai mult sau mai putin legale, care au condus la pagubirea creditorilor sau, mai mult, la acoperirea fraudelor financiare si fiscale si nimeni nu poate fi tras la raspundere.
Cine poate fi tras la raspundere
Legea nr. 85/2006 nu contine niciun articol care sa duca spre stergerea faptelor de natura contraventionala sau infractionala.
Mai mult chiar, legea prevede posibilitatea atragerii raspunderii personale a membrilor si organelor de conducere sau de supraveghere, care au fost legal învestite cu astfel de atributii, sau orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa prin uzurparea unor asemenea prerogative sau prin impunerea unei strategii de afaceri defectuoase sau ilegale.
Pe lânga acest aspect, legea mai prevede si posibilitatea anularii de catre judecatorul sindic a actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor în cei trei ani anteriori deschiderii procedurii. Aceste acte pot fi anulate în cazul în care au fost facute cu terti parteneri ai firmei, dar si cu administratori, asociati, actionari, directori sau membri în organele de supraveghere.
Actiunea pentru anularea actelor frauduloase încheiate de catre debitor în dauna creditorilor poate fi introdusa de catre administratorul judiciar / lichidator în termen de maximum 16 luni de la data deschiderii procedurii insolventei, dar si de catre comitetul creditorilor, daca acesta nu o face.
Asadar, legea prevede expres atragerea raspunderii persoanelor vinovate de încheierea unor acte frauduloase în dauna creditorilor si chiar posibilitatea anularii tranzactiilor respective si, astfel, recuperarea prejudiciilor produse prin acestea.
Totodata, legea insolventei nu împiedica sub nicio forma aplicarea celorlalte legi comerciale, civile sau penale.
Emiterea efectelor de comert fara acoperire (cec, bilet la ordin, cambii, etc.), înselaciunea, falsul si uzul de fals, evaziunea fiscala, furtul, delapidarea etc. sunt fapte de natura penala pentru care se poate cere începerea urmaririi penale fie de catre tertii creditori pagubiti, fie de catre institutiile statului.
Recomandam, în cazul efectelor de comert, avalizarea acestora de catre persoanele fizice administrator sau asociati, pentru a-i putea face raspunzatori si cu patrimoniul personal în caz de nedecontare a acestora.
Liber la controale
Starea de insolventa nu interzice nici desfasurarea controalelor de catre ANAF, Garda Financiara, Vama, Politia Economica sau de catre oricare alte institutii abilitate, concretizate fie prin procese-verbale de contraventie sau stabilirea si impunerea datoriilor fiscale ajustate, fie prin începerea urmaririi penale, în cazul infractiunilor.
Astfel, în cazul faptelor de natura frauduloasa, oricare dintre tertii prejudiciati, fie ei persoane fizice, persoane juridice sau institutii ale statului, pot actiona pe cale legala, în functie de natura faptei, pentru recuperarea prejudiciului si pentru tragerea la raspundere în fata legii a persoanei juridice sau fizice raspunzatoare, indiferent daca societatea se afla în insolventa sau nu. Remus Danaila,Georgescu, Danaila si Asociatii SPRL. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!