Explicatia halucinanta a Guvernului cu privire la posibila scumpire a energiei: „Poporul e rabdator”

 

Producatorii si distribuitorii de gaze cer, cu vehementa, cresterea tarifelor de distributie, motivand ca nu mai pot suporta din propriul buzunar costurile. In loc sa incerce sa coreleze preturile cu puterea de cumparare, ANRE a ajuns sa le planga pe umar, invocand faptul ca in Romania, tarifele sunt printre cele mai mici din UE.

bani si bec investitii in energieDincolo de scumpirea gazelor deja batuta in cuie, de 10% din 2013 (8% din iulie si inca 2% din octombrie), E.ON Romania si GDF Suez au cerut scumpirea suplimentara a tarifelor de distributie cu 10%, ceea ce ar duce la scumpirea gazelor cu inca 3%.

Autoritatile tind sa le dea dreptate, ba mai mult chiar, au ajuns sa le planga de mila.

“Romania acum are un pret la energie cu 25-30% mai mic decat pretul mediu din Uniunea Europeana (UE)”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Niculae Havrilet, presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Havrilet stie ca romanii o duc greu, au venituri reduse si le este imposibil sa plateasca tarifele la nivel occidental. Are si o solutie – una bulversanta:

“Acum se pune problema, daca este prea mare pretul la energie electrica sau venitul in general, puterea de cumparare este mai mica? Guvernele sa se ingrijeasca pentru cresterea veniturilor populatiei, cresterea salariilor si a puterii de cumparare”, a spus Havrilet.

Cu alte cuvinte, solutia este sa crestem salariile, nu sa mentinem tarifele la un nivel suportabil pentru populatie.
In aceiasi zi, ministrul Energiei, Constantin Nita, venea cu o declaratie la fel de transanta.

„Sa spunem ca poporul roman este rabdator si suporta anumite cresteri de preturi, insa investitorii care nu investesc in energie si investesc in alte domenii de activitate nu sunt multumiti”, a declarat Constantin Nita.
Declaratia soc l-ar putea costa postul pe seful ANRE

Declaratiile bulversante facute de cei doi oficiali au ajuns si la urechile premierului. „Toata lumea e foarte buna la dat sfaturi. Domnul presedinte de la ANRE e bun la sfaturi. Eu astept de la el sa aiba grija sa aplice regulile europene, ca inca la ANRE vad ca, in afara de energie eoliana, ei nu stiu altceva. Sa isi faca treaba si sa ne dea sfaturi mai putine !”, a declarat Victor Ponta joi, dupa participarea la bilantul Consiliului Concurentei.

Printr-o coincidenta stranie, anul trecut, pe 30 mai, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), Petre Lificiu, era demis in urma declaratiilor privind efectele majorarii pretului energiei electrice cu 5%.

„O crestere cu 5% a pretului energiei la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica, inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu”, a „sfatuit” Lificiu romanii in ideea de a face economie de la plata facturii energiei.

“Nu cred ca se poate face o comparatie”, a declarat Niculae Havrilet, joi, la Realitatea TV. “Declaratia mea a fost scoasa din context. Eu am sublinat ca tarifele din Romania sunt mici si de aceea este destul de greu sa atragem investitori”, a explicat acesta, vizibil afectat de declaratia lui Ponta.

“Am primit solicitarile de majorare a preturilor insa nu cred ca vor urma scumpiri suplimentare, altele decat cele prevazute in calendarul de liberalizare a preturilor. Vom analiza solicitarile insa sunt mici sanse sa fie aprobate. Raspunsul oficial il dam pe 1 iulie”, a mai spus acesta.

Daca solicitarile companiilor ar fi aprobate, asta ar insemna ca la iarna am plati un pret mai mare cu 13%.  Daca in decembrie 2012, valoarea facturii pentru gaze naturale se ridica la 200 de lei, din octombrie 2013 aceasta suma ar putea creste pana la 226 de lei.

Potrivit datelor Eurostat, Romania avea la sfarsitul anului 2011 cel mai mic pret pentru gazele naturale destinate populatiei (2,7 euro/100 kWh). Totusi, raportate la puterea de cumparare, cele mai mici preturi se inregistrau in Luxemburg, Marea Britanie si apoi in Romania.

Si in privinta energiei electrice Romania se situeaza in randul statelor cu cele mai mici preturi din Uniunea Europeana (10,8 euro/100 kWh), tarife mai mici fiind doar in Bulgaria (9,6 euro/100 kWh).

Raportate la puterea de cumparare, potrivit Eurostat, de cele mai mici preturi beneficiaza locuitorii din Finlanda, Franta si Grecia. Romania se claseaza abia pe locul 17. Adrian Negrescu, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie