Servicii de babysitter cu bani de la Primarie – proiect de lege

 

În curând, toti copiii indiferent de statutul social al familiilor din care acestia provin ar putea beneficia de serviciile unor bone, datorita unui proiect de lege ce va fi initiat pâna la sfârsitul lunii. În plus, proiectul legislativ vrea sa reglementeze meseriile de bone si babysitter, care, potrivit specialistilor, sunt diferite.

babysitterAstfel, daca activitatea de babysitting se desfasoara exclusiv la domiciliul copilului, o bona poate avea grija de copii la ea acasa. Diferenta este ca la locuinta ei, dadaca poate primi mai multi copii care provin din familii diferite, fiind astfel împartit efortul financiar.
Cu toate acestea, proiectul de lege spune ca o bona nu poate primi mai mult de patru copii cu vârste prescolare sau sase copii cu vârste mai mari de sase ani.

Babysitter pe banii statului

Proiectul prevede ca serviciul de babysitting sa fie disponibil tuturor copiilor, mai ales ca aceste servicii au fost gândite în propunerea legislativa ca metoda de suplinire a locurilor lipsa în gradinite si scoli.

Potrivit ultimelor cifre date publicitatii de deputatul Tamara Ciofu, initiatorul legii, 150.000 de copii nu au locuri în gradinite în acest moment. Acestia ar putea primi, potrivit proiectului de lege, bone sau babysitters a caror indemnizatie ar urma sa fie platita partial din bugetul administratiilor locale si partial de familie, în functie de venitul lunar al parintilor.

În plus, familiile aflate într-o situatie de nevoie sociala sau cele care primesc ajutor social vor primi serviciul de babysitting gratuit. „Acest lucru este posibil pentru ca daca bonele lucreaza legal, taxele impozitate din salariul lor ar putea finanta serviciul de babysitting pentru familiile vulnerabile anul urmator. Nu e ieftin sa angajezi ajutor, poate fi un efort pentru autoritatile locale, însa e mult mai scump sa construiesti o gradinita“, a explicat deputatul Tamara Ciofu.

1.300 de bone calificate si 100 de supervizori

Fundatia Romanian Angel Appeal, unul dintre initiatorii proiectului, a demarat acum trei ani proiectul „Scoala Bonelor“, care îsi propune ca pâna în iulie anul acesta sa formeze 1.300 de bone/babysittere certificate.

Cursantele au hotarât înfiintarea unei asociatii a breslei – Asociatii Nationale a bonelor si babysitters profesioniste din România. Obiectivul principal al asociatiei este transformarea site-ului într-un „registru national al bonelor calificate“, astfel încât intermedierea dintre familii si bone sa se faca mai usor. În plus, în cadrul proiectului vor fi instruiti 100 de supervizori ce vor monitoriza activitatea bonelor si vor trimite raporturi trimestriale autoritatilor locale de asistenta sociala. Potrivit proiectului de lege, acesti supervizori vor functiona în cadrul unei autoritati ce va activa în cadrul Ministerului Muncii.

Potrivit proiectului de lege, pentru a deveni bona, trebuie sa ai minimum 18 ani, sa fi absolvit învatamântul obligatoriu de 10 clase, sa ai o stare de sanatate buna (atestata medical), sa ai rezultate bune la evaluarile sociale si psihologice, ce trebuie facute o data pe an. În plus, bonele care ofera servicii acasa trebuie sa locuiasca într-o locuinta cu toate utilitatile – atestate de un inspector.

Salariul minim al unei bone este de 1.000 de lei

Cei care se ocupa de multa vreme de recrutarea de bone în România spun ca proiectul este cel putin ambitios, întrucât pretul unui astfel de serviciu este destul de piperat. Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare de personal „Perfect Liaison” pe care a fondat-o în 2011, spune ca salariul unei bone rareori se situeaza sub 1.000 de lei. Si asta în conditiile în care nu este angajata full-time.

Profilul femeii care angajeaza babysitter

Nu neaparat mamele cu cariera, care trebuie sa ramâna la serviciu ore suplimentare, au nevoie de ajutor cu copiii, sustine Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare „Perfect Liaison“.

Trendul este în schimbare, asa ca vorbim si de mame care vor sa-si faca timp pentru ele sau au mai multi copii si atunci îsi doresc un ajutor. Desi pentru a angaja o bona în conditiile actuale, e nevoie de cel putin un venit mediu, nici gradinitele nu sunt foarte ieftine: pentru a trimite un copil la o gradinita de stat parintii trebuie sa scoata lunar din buzunar 300 lei, în timp ce o gradinita privata costa, în medie, 1.000 de lei pe luna. Alina Brebenel, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie