Romania este o tara aproape neguvernabila – Günther Oettinger, comisarul european pentru Energie
„Ma îngrijoreaza tari care, fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia”, a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, relateaza cotidianul german Bild, citând din discursul sustinut de politicianul german crestin-democrat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comert si Industrie Germania-Belgia-Luxemburg.
Comisarul european trage un semnal de alarma, comenteaza cotidianul german de mare tiraj, Oettinger avertizând ca, în Europa, prea multa lume crede ca lucrurile sunt în regula, când, de fapt, Uniunea este un caz clar de institutie ce trebuie radical restructurata. Chiar la Bruxelles, a completat în discursul sau demnitarul comunitar, „adevarata dimensiune a problemelor nu a fost identificata”. În loc sa se preocupe de propria-i criza, Uniunea s-a comportat ca o asociatie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.
Dincolo de cele trei state europene neguvernabile, la care a facut referire, comisarul pentru energie a mai exprimat, conform ziarului citat, îngrijorari si cu privire la situatia economica precara a Frantei, tara „zero pregatita” pentru reformele pe care trebuie sa le întreprinda – dar si fata de manifestarile eurosceptice din ce în ce mai pregnante în unele tari cum ar fi Marea Britanie.
În privinta Frantei, Oettinger a apreciat ca are nevoie de un program de genul Agendei 2010, proiectul de guvernare cu efect mediu lansat de fostul cancelar social-democrat al Germaniei Gerhard Schröder, în baza caruia Republica Federala a reusi sa îsi asaneze economia în asa fel încât aceasta sa parcurga cu minime suferinte cea mai recenta criza. Despre Germania în sine, în schimb, crestin-democratul Oettinger a apreciat ca se afla la apogeu si nu mai are putere de crestere. Pentru aceasta prognoza, comisarul european a luat în calcul o agenda politica gresita a Berlinului: temele importante, a sugerat Oettinger, sunt altundeva, nu în banii pentru cresterea copiilor, cota de femei în administratia afacerilor sau nivelul salariului minim.
Oettinger, adauga Bild, a avut câteva comentarii de facut si pe subiectul „gaze de sist”: în vreme ce în Germania se cere în instanta interzicerea exploatarii acestora (asa numitul „fracking”), Berlinul importa combustibilii Moscovei fara sa îsi puna vreo problema referitoare la protectia mediului în Rusia. „Asa ceva numesc eu ipocrizie”, a precizat comisarul european, conchizând: „Daca nu vrei sa zbori din cursa globalizarii trebuie sa accepti anumite riscuri”. Cristian Stefanescu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!