Viorica Oniga, sefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, a fost arestata preventiv
Sefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, acuzata ca ar fi primit bani si bunuri de peste 97.000 lei, pentru ca 68 de persoane sa fie încadrate ilegal în grad de handicap, a fost arestata pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate marti de Tribunalul Prahova.
Alaturi de Oniga, a fost arestata si Georgeta Oprea, pe care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) o acuza de dare de mita, trafic de influenta si complicitate la înselaciune, toate în forma continuata.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au retinut-o pe Viorica Oniga, presedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, functionar angajat cu contract de munca la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pentru luare de mita, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul si fals intelectual, toate în forma continuata.
Alaturi de aceasta a fost retinuta si Georgeta Oprea.
Procurorii au cerut Tribunalului Prahova arestarea preventiva a Vioricai Oniga si a Georgetei Oprea, instanta admitând aceasta solicitare.
Decizia Tribunalului nu este definitiva.
DNA a precizat, într-un comunicat de marti, ca potrivit Ordonantei de punere în miscare a actiunii penale, în perioada 2006 – 2012, în calitate de presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea si de la alti cinci intermediari, printre care Sorin Octavian Gabor si Neacsu Georgeta, ambii arestati preventiv în cauza, sume de bani si bunuri în valoare totala de aproximativ 97.200 de lei pentru a încadra în grad de handicap si elibera certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane. Cele 68 de persoane nu sufereau de bolile mentionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.
„În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, ca acele persoane sufera de anumite afectiuni care sa le permita încadrarea în gradul de handicap stabilit”, au precizat procurorii în documentul citat.
Cele 68 de persoane identificate pâna la acest moment au primit pe nedrept indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de însotitor totalizând 1.146.200 de lei, suma care reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile.
Procurorii fac cercetari în aceasta cauza si fata de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilitatile prevazute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul savârsirii infractiunilor de cumparare de influenta, înselaciune si uz de fals, în cazul unora dintre acestea fiind deja începuta urmarirea penala.
Un scandal a izbucnit, în urma cu doua saptamâni, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, dupa ce presa a difuzat imagini cu persoane cu handicap sever, care nu se pot deplasa, chinuindu-se sa urce scarile sediului DGASPC, unde fusesera chemate pentru evaluarea gradului de handicap.
În urma scandalului, o comisie care a facut verificari la DGASPC a descoperit mai multe nereguli în activitatea acestei institutii.
Astfel, una dintre problemele constatate de catre comisia de analiza este aceea ca membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova nu au respectat prevederile art. 87, alin 1 din legea 448 din 2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap, în sensul în care nu au stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru persoanele cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau anatomice într-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programele de recuperare.
O alta neregula consta în eliberarea a 100 – 120 de bonuri pe zi pentru evaluarea celor cu grad de handicap, numar considerat „prea mare pentru a asigura un timp optim pentru o evaluare complexa a fiecarui caz”. Cele doua deficiente se adauga unei alte abateri, considerata cea mai grava, si anume încalcarea ordinulului privind aprobarea procedurii cadrului de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrarii în grad si tip de handicap, care precizeaza ca în cazul persoanelor nedeplasabile serviciul de evaluare trebuia sa faca aceasta deplasare si sa îi cheme la sediul DGASPC pe cei nedeplasabili.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, anunta, în 17 mai, ca, în urma controlului, s-a stabilit ca actuala componenta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisa de Consiliul Judetean fara avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a anuntat, luni, în sedinta CJ, ca Ministerul Muncii a avizat componenta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC. Catalina Cocolos, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!