Vicepremierul Liviu Dragnea, a gasit solutia pentru lipsa de personal din primarii: 1.000 de posturi vor fi transferate de la administratia centrala la cea locala

 

Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca problema lipsei de personal din primarii se va remedia „în curând”, prin transferul a aproximativ 1.000 de posturi din administratia centrala catre administratiile locale. Numarul primariilor care au nevoie de personal nou este estimat la 800. Liviu Dragnea a precizat ca se vor trans­fera pos­turi din administratia centrala, în cadrul administratiei locale si se vor elimina posturile vacante, cu scopul realizarii unui efectiv minim în fiecare primarie, fara ca numarul posturilor din sistemul public sa se majoreze. „Aceasta situatie a fost cauzata de faptul ca în sistemul public se debloca un post, doar în momentul în care ieseau din sistem alti sapte angajati”, a explicat domnia sa.
liviu dragnea 1În ceea ce priveste problema arieratelor, Liviu Dragnea a precizat ca primariile nu mai au probleme „atât de mari”, dupa ce, anul trecut, au fost transferate 2 miliarde de lei în scopul platii datoriilor. Aceste fonduri au fost alocate din fondurile destinate initial investitiilor din dezvoltare.
În cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al programului Operational Regional (CMPOR) 2007-2013, vicepremierul a precizat ca sumele totale din fonduri europene pe programul regional platite efectiv în tara noastra reprezinta, momentan, 40% din totalul sumelor, având un grad de absorbtie de 30%. Domnia sa a precizat ca procentul de 40% (1,5 miliarde euro) este reprezentat de platile efective la care se adauga si refinantarea proiectelor deja în derulare. Pe lânga aceasta suma, s-au mai alocat acestui sector 200.000 euro de la bugetul de stat, a adaugat Liviu Dragnea.
De asemenea, acesta a mai precizat ca tinta pentru gradul de absorb­tie al fondurilor europene pentru anul în curs este de 50%, urmarindu-se ca pâna în anul 2015 sa se ajunga la un grad de 100% tinta pe care autoritatile o considera „rezonabila si tangibila”. Numarul proiectelor finalizate pâna în acest moment este 1.500.
„Un motiv de lauda ar fi ca pe parcursul anului trecut, toti indicatorii stabiliti initial au fost atinsi si chiar depasiti. Astfel, de exemplu, la începutul anului precedent se propunea crearea unui numar de 15.000 de noi locuri de munca, constatându-se ca tinta a fost depasita, ajungându-se la 22.500 noi locuri de munca”, a declarat Liviu Dragnea.
În sedinta CMPOR s-a discutat si despre problema realocarilor de fonduri, votându-se utilizarea a 100 milioane euro din sumele economisite pentru eficienta energetica a cladirilor, pentru abilitarea monumentelor istorice si culturale, pentru infrastructura turistica, precum si pentru structurile pentru situatii de urgenta. Aceste economii provin din licitatiile în urma careia s-a obtinut un pret mai redus decât cel estimat initial si din corectii financiare.
Liviu Dragnea a mai declarat ca o mare parte din sumele alocate prin Fondul Social Europen a fost utilizata pentru infrastructura rutiera, în special pentru autostrazi, dar si pentru drumurile judetene, pentru regenerarea urbana, investitii în domeniul mediului, pentru sanatate si educatie, sustinerea IMM-uri si dezvoltarea capitalului uman. De asemenea, acesta a mai precizat ca se propune alocarea unei sume importante pentru realizarea cadastrului.
„Sumele pentru dezvoltarea Româ­niei sunt insuficiente, asa ca au fost alocate într-un mod cât se poate de rational”, sustine Liviu Dragnea.
Un alt subiect discutat a fost acela al platii corectiilor catre beneficiarii de proiecte care au avut câstig de cauza în procesul cu statul, a adaugat vicepremierul, care a precizat ca statul încearca sa îsi plateasca datoriile catre acestia deoarece suma poate fi suportata, iar proiectele pot fi continuate, necauzând scaderi ale gradului de absorbtie. Ioana Tudorache, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie