Tarifele notarilor, liberalizate doar pe hartie

 

Tarifele notarilor au fost liberalizate, insa doar pentru anumite acte si proceduri stabilite de ministrul Justitiei, potrivit unui act normativ in vigoare inca din 1 ianuarie 2013. Totusi, desi legea se aplica de aproape jumatate de an, inca nu au fost stabilite acele documente pentru care notarii pot practica preturi libere, Ministrul Justitiei precizand pentru AvocatNet.ro ca un proiect de ordin in acest sens se afla in curs de elaborare.

Uniunea Nationala a Notarilor PubliciLegea nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatilor notariale nr.36/1995 ce prevede, printre altele, liberalizarea tarifelor notarilor, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 386, din 8 iunie 2012 si a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2013.  Ulterior, modificarile operate de actul normativ mentionat au fost cuprinse si in Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72, din 4 februarie 2013.

Concret, potrivit noilor dispozitii aplicabile deja, notarul public poate stabili, de comun acord cu solicitantul, tariful pentru serviciile prestate. Totusi, tariful liber va fi practicat doar pentru anumite acte si proceduri notariale, acestea fiind stabilite de ministrul Justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii.

„Art. 67. –  (1) Notarii publici au dreptul la onorariu pentru fiecare act sau procedura notariala indeplinita, in conformitate cu art. 57 alin. (1) lit. c)  (2) Prin exceptie de la dispozitiile art. 57 alin. (1) lit. c), la propunerea Consiliului Uniunii, ministrul justitiei poate stabili acte si proceduri notariale pentru care onorariul se stabileste liber, intre notarul public si solicitant” – extras din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, republicata la 4 februarie 2013

Aplicabilitatea acestei dispozitii a fost confirmata si de Ministerul Justitiei, care, la solicitarea AvocatNet.ro, a mentionat ca, in lipsa unei dispozitii legale contrare, termenul de intrare in vigoare a Legii nr. 77/2012,1 ianuarie 2013, este valabil si pentru Art. 67, citat mai sus.

Pe de alta parte, legea mentionata nu stabileste si acele acte si proceduri notariale pentru care notarii pot practica tarife libere.

Referitor la acest aspect, Ministerul Justitiei a explicat ca noua reglementare privind liberalizarea tarifelor notarilor pentru anumite acte sau proceduri a fost introdusa in legislatia autohtona in contextul aprobarii de catre Guvernul Romaniei a Memorandumului referitor la proiectul pilot privind onorariile percepute de notarii publici, inregistrat la Ministerul Justitiei in luna februarie 2012.

„Memorandumul a fost elaborat ca urmare a sarcinii de Guvern transmisa Ministerului Justitiei in data de 25 ianuarie 2012, prin care s-a solicitat prezentarea calendarului de implementare a proiectului pilot avand drept obiectiv eliminarea, pentru o perioada determinata, a onorariilor minimale stabilite pentru anumite acte si proceduri notariale indeplinite de notarii publici”, arata mai departe institutia in documentul transmis redactiei noastre.

Pe cale de consecinta, prin Legea nr. 77/2012 s-a creat cadrul legal necesar pentru demararea proiectului pilot aprobat prin Memorandumul referitor la proiectul pilot privind onorariile percepute de notarii publici.

„In prezent, la nivelul Ministerului Justitiei, proiectul de ordin prin care se vor stabili actele si procedurile notariale care vor forma obiectul analizei in cadrul proiectului pilot se afla in curs de elaborare”, a punctat institutia.

Desi actele si procedurile notariale pentru care notarii pot practica tarife libere nu au fost inca stabilite, Legea nr. 77/2012 instituie cateva criterii pe baza carora pot fi calculate onorariile minimale:

• Timpul si volumul de munca solicitata pentru indeplinirea actului sau procedurii;

• Natura, noutatea si dificultatea actului sau procedurii;

• Obtinerea de date si informatii suplimentare sau conlucrarea cu experti ori cu alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea actului;

• Constrangerile de timp in care notarul este obligat de imprejurarile actului sau procedurii sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante;

• Termenele de arhivare a actelor si procedurilor notariale;

• Locul indeplinirii actului sau procedurii;

• Raspunderea notarului public, prin raportare si la valoarea actului sau procedurii.

„Anticipam ca eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativa ar putea conduce la o concurenta intre cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetatenilor la preturi mai mici, pentru ca, in momentul de fata, atunci cand se vorbeste de un tarif minim, acolo se opreste si concurenta. Fiind un tarif minim impus administrativ, nu mai poti sa gasesti, la un alt cabinet notarial, acel tip de serviciu, la un tarif mai mic. Poate ca sunt structuri, forme notariale sau notari care sunt in masura si doresc sa furnizeze acest serviciu notarial la tarife mai mici in legatura cu anumite categorii de acte”, declara fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, la sfarsitul lunii februarie 2012.

Nota: AvocatNet.ro a transmis solicitari de presa atat Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, cat si mai multor cabinete notariale. Majoritatea notarilor contactati nu au raspuns deloc, in timp ce altii au refuzat sa transmita o opinie. De asemenea, UNNPR a precizat ca informatiile privind liberalizarea tarifelor notarilor nu sunt finalizate si, in consecinta, nu pot transmite un punct de vedere referitor la dispozitiile in vigoare de la inceputul acestui an.

Alte modificari in vigoare din 1 ianuarie 2013

A fost eliminata conditia cetateniei romane pentru accesul in profesie

Legea stabileste ca notarul public trebuie sa fie licentiat in drept (stiinte juridice), sa aiba capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, sa se bucure de o buna reputatie si sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic.

Totusi, o modificare operata de Legea nr. 77/2012 si aplicabila de la inceputul anului 2013 consta in eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie. Astfel, noile reglementari stabilesc ca pot dobandi calitatea de notar toate persoanele care au cetatenie romana, cetatenia unui stat membru al UE, apartinand Spatiului Economic European, sau care sunt cetateni ai Confederatiei Elvetiene. Se pastreaza insa, conditia ca domiciliul sau resedinta notarului sa fie in Romania.

„Modificarea legislativa constituie o reactie la hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntate in mai 2010, in sapte cauze, avand ca obiect actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, declansate impotriva unor tari europene, cu privire la accesul in profesia de notar public”, puncta Guvernul in anul 2012 referitor la acest aspect.

Poti fi notar chiar si dupa 75 de ani

Conform noilor reglementari, notarul public isi poate exercita functia chiar si dupa varsta de 75 de ani, insa doar daca dovedeste anual, pe baza unui certificat medical, ca este apt din punct de vedere fizic si psihic.

„Art. 37. – Dupa implinirea varstei de 75 de ani, notarul public isi poate exercita functia numai daca prezinta anual un certificat medical privind indeplinirea conditiei prevazute la art. 22 lit. g)” – extras din Legea notarilor publici si a activitatii notariale, republicata la 4 februarie 2013

Noi acte pe care le poate indeplini notarul public

Tot de la 1 ianuarie 2013, au fost introduse o serie de acte pe care le poate indeplini notarul public:

1. Activitati fiduciare, in conditiile legii;

2. Numirea, in cazurile prevazute de lege, a custodelui sau a curatorului special;

3. Inregistrarea si pastrarea, in conditiile legii, a amprentelor dispozitivelor special de marcat;

4. Certificarea etapelor procedurale ale licitatiilor si/sau ale rezultatelor acestora;

5. Procedura divortului, in conditiile legii;

6. Lichidarea pasivului succesoral, cu acordul tuturor mostenitorilor.

Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie