Revizuirea “taxei Robin Hood” pe tranzactiile financiare va fi asistata de Banca Centrala Europeana

 

Pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilitatii financiare, Banca Centrala Europeana s-a oferit sa participe la o revizuire a asa-numitei “taxe Robin Hood” pe tranzactiile financiare.

taxa robin hoodUn grup de 11 state din zona euro a propus implementarea unei taxe asupra tranzactiilor cu obligatiuni, actiuni si derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, masura contestata ferm de industria financiara, care a avertizat ca o astfel de taxa ar ingheta activitatea pe pietele financiare, ar creste semnificativ costurile investitorilor si ar reduce profiturile bancilor.

BCE a refuzat sa se afiseze public in favoarea vreunei parti, indicand ca mandatul institutiei nu acopera astfel de chestiuni.

Banca s-a oferit insa sa “participe in mod constructiv” la elaborarea proiectului, ceea ce sugereaza ca, in interior, oficialii BCE au rezerve in privinta impactului taxei asupra pietelor financiare si economiei reale, noteaza Mediafax.

“Suntem dispusi sa colaboram in mod constructiv, impreuna cu Guvernele si Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare”, a declarat pentru FT Benoit Csure, membru in board-ul executiv al BCE.

Statele din zona euro spera ca taxa asupra tranzactiilor financiare va genera in fiecare an venituri de 30-35 miliarde euro si va incuraja mai multa responsabilitate in randul bancherilor.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie