Modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice, au costat companiile E.ON, 379 milioane de lei

 

Companiile E.ON din România au investit, în total, anul trecut, circa 379 milioane de lei, în special pentru modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

e.on romaniaPentru 2013, bugetul de investitii se mentine la nivelul din anul precedent, sumele fiind directionate cu prioritate catre proiectele de modernizare a retelelor de distributie.

‘Totusi, as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca recentele decizii si anunturi ale autoritatilor din domeniu (cum ar fi, de exemplu, cea privind introducerea taxei de monopol natural), precum si scaderea volumelor de gaze si energie electrica distribuite, ar putea pune în pericol mentinerea bugetului de investitii la nivelul planificat’, a declarat Hajdinjak.

E.ON Gaz Distributie a investit, în 2012, circa 218 milioane de lei, sistemul de distributie fiind reabilitat si modernizat pe o lungime de 640 kilometri si extins pe o lungime de 162 km. Pentru acest an, bugetul alocat pentru investitii este de 179 milioane de lei. E.ON Moldova Distributie a investit circa 158 milioane de lei anul trecut, iar pentru acest an sunt preconizate investitii de 177 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate.

‘Investitiile realizate de E.ON sunt cu atât mai semnificative cu cât au fost realizate într-un mediu de afaceri dificil. Este esential ca acestea sa fie continuate în anii urmatori într-un ritm sustinut si speram ca tendinta tot mai accentuata a autoritatilor de a revizui cadrul legal, uneori peste noapte, sa nu afecteze planurile de investitii ale companiilor din sectorul energetic’, a aratat directorul general al E.ON România.

Companiile de distributie E.ON din România au dezvoltat trei proiecte de modernizare a retelelor de distributie în valoare totala de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate, pâna în 2015, atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât si din fonduri europene (circa 33 milioane de euro).

„Proiectul de la Cluj-Napoca prevede modernizarea a 81 kilometri din reteaua de gaze, pe parcursul anului trecut fiind deja realizati 22 de kilometri. În acest an, urmeaza sa fie modernizati alti 35 de kilometri, proiectul având ca termen de finalizare anul 2014. Proiectul de la Iasi a fost finalizat, iar în perioada urmatoare vor fi puse în functiune toate cele 7 statii de reglare masurare modernizate, din care 6 sunt integrate în sistemul SCADA. Pe sectorul de energie electrica, proiectul de modernizare a 26 de statii transformare a energiei electrice din Moldova a demarat în acest an si vizeaza instalarea si integrarea de sisteme de monitorizare/control local si la distanta, termenul de finalizare fiind anul 2015”, informeaza compania.

În cei 8 ani de prezenta pe piata din România, grupul de companii E.ON a reabilitat si modernizat peste 5.000 kilometri din reteaua de gaze naturale si 12.764 kilometri din reteaua de distributie energie electrica, totodata fiind integrate în SCADA un numar de 92 de statii de transformare a energiei electrice, din care 48 au fost integrate total. Investitiile realizate de companiile E.ON din România în toti acesti ani se ridica la circa 4,8 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro).

E.ON Servicii Tehnice este prima companie de servicii integrate de gaze naturale si electricitate din România. Compania a fost înfiintata la începutul acestui an, prin transferul serviciilor tehnice specifice din cadrul E.ON Gaz Distributie si E.ON Moldova Distributie. E.ON Servicii Tehnice presteaza activitati specifice domeniului distributiei gazelor naturale si electricitatii pentru companiile operationale E.ON din România, urmând sa îsi consolideze pozitia pe piata prin prestarea de servicii si catre alte companii din domeniu.

La începutul acestui an, Grupul german E.ON a inaugurat oficial, la Cluj-Napoca, compania E.ON Business Services SRL (EBUS), care presteaza în principal servicii de contabilitate pentru toate companiile Grupului E.ON din întreaga lume, dar si servicii de Resurse Umane. La Centrul de Servicii de Afaceri au fost deja angajate peste 100 de persoane, iar pâna la finele acestui an numarul lor va ajunge la circa 200, urmând ca treptat, în anii viitori, sa fie create în total aproximativ 500 de locuri de munca. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie