Regiunile romane intre Sinergia Marii Negre si Strategia Dunarii – seminar international
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a vorbit despre necesitatea ca Romania si Bulgaria sa colaboreze la programarea 2014-2020, astfel incat dezvoltarea zonei Dunarii si a Marii Negre sa poata fi finantata din fonduri europene in viitorul exercitiu financiar multianual.
„In intervalul imediat urmator, cel mai important obiectiv al statelor dunarene va fi de a corela obiectivele din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii cu programele europene din perioada 2014-2020, la care se lucreaza acum.
Acest lucru trebuie realizat chiar in perioada urmatoare, cand va trebui sa introducem tintele Strategiei in Acordurile de Parteneriat dintre statele membre si Comisia Europeana. O abordare similara trebuie sa avem si in privinta Sinergiei Marii Negre, iar Romania si Bulgaria vor avea un rol major.”, a declarat Liviu Dragnea.
Rezultatul unei astfel de abordari ar fi acela ca Romania si Bulgaria ar putea derula, in perioada 2014-2020, prin viitoarele programe europene, proiecte pe diferite domenii de interes pentru cele doua tari, in zona de granita.
„In masura in care programele operationale nationale, regionale si de cooperare transfrontaliera ale Romaniei si Bulgariei vor include obiective privind dezvoltarea infrastructurii energetice, obiective de mediu sau obiective menite sa intareasca securitatea circulatiei si combaterea crimei organizate la Marea Neagra, atunci va fi un castig substantial de ambele parti.”, a afirmat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.
Declaratiile au fost facute joi, 24 mai a.c., la seminarul international „Regiunile romane intre Sinergia Marii Negre si Strategia Dunarii”, organizat de Consiliul Judetean Tulcea, in calitate de membru al Conferintei Regiunilor Periferice Maritime (CRPM). Evenimentul a fost organizat in contextul in care, la nivel european, o tendinta a politicii regionale este aceea de a elabora si implementa strategii macro-regionale, care sa sprijine dezvoltarea coerenta a unor arii extinse. Este cazul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, lansata in 2008, si a Sinergiei Marii Negre, care a demarat in anul 2007.
CRPM reuneste peste 160 de regiuni din 28 de tari membre, reprezentand, astfel, peste 200 de milioane de locuitori. Organizatia promoveaza interesele membrilor sai in relatia cu institutiile europene si faciliteaza dialogul dintre ele. CRPM este organizata in sase Comisii geografice, una dintre ele fiind Comisia Balcanilor si a Marii Negre. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!