Pedepse cu suspendare în dosarul de deturnare de fonduri PHARE, pentru Constantin Nicolescu si Cornel Penescu

 

Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, si patronul Pic Pitesti, Cornel Penescu, au fost condamnati la un an, respectiv noua luni de închisoare, cu suspendare, în dosarul privind contractarea de fonduri PHARE de 900.000 de euro pentru patru unitati scolare, cu acte false.

tribunalul-bucurestiTribunalul Bucuresti l-a condamnat, marti, pe Constantin Nicolescu, la un an de închisoare cu suspendare, pentru luare de mita.

Alaturi de acesta, a fost condamnat, la noua luni de închisoare cu suspendare, patronul societatii Pic Pitesti, Cornel Penescu, pentru dare de mita.

În cazul celorlalti inculpati din dosar, respectiv Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala în cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea, instanta a dispus achitarea acestora pentru acuzatiile aduse de procurorii DNA.

De asemenea, Nicolescu si Penescu au fost achitati, alaturi de ceilalti, pentru acuzatiile privind deturnarea de fonduri.

Decizia instantei poate fi atacata cu recurs de DNA, dar si de cei din dosar, caz în care dosarul va ajunge, dupa motivarea hotarârii Tribunalului, la Curtea de Apel Bucuresti.

În 18 mai 2011, presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecata de procurorii DNA, care îl acuza ca a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unitati de învatamânt, în baza unor acte false.

La acel moment, dosarul a fost trimis unui judecator de la Tribunalul Arges, care a judecat cazul pâna în ianuarie 2013, când instanta suprema a admis o cerere de stramutare si a dispus mutarea cazului la Tribunalul Bucuresti.

În acest dosar au mai fost trimisi în judecata Gheorghe Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti, Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala în cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în forma continuata, fals intelectual în legatura directa cu infractiunea împotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savârsite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, în forma continuata, luare de mita, în forma continuata si instigare la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În 26 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie l-au retinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua urmatoare, Tribunalul Arges a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile. Imediat dupa anuntarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a facut rau, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord.

În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Pitesti a dispus înlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti în 18 februarie. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie