OPCOM nu va mai trece la Departamentul pentru Energie – surse

 

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara, la începutul lunii trecute, ca OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) si Dispeceratul Energetic National vor ramâne la Ministerul Economiei, în subordinea domniei sale, desi Transelectrica si Transgaz au fost transferate la Ministerul Finantelor. OPCOM este detinut de Transelectrica în proportie de 100%.

energie electricaLa vremea respectiva, mai multi actionari minoritari privati ai Transelectrica au atras atentia autoritatilor ca transportatorul national de energie trebuie sa primeasca despagubiri banesti în schimbul cedarii OPCOM.

Surse din piata de energie sustin, acum, ca OPCOM nu va mai trece la Departamentul pentru Energie pentru ca nu ar exista resursele financiare necesare achitarii despagubirii Transelectrica. Sursele noastre mai spun ca ar fi existat si o dezbatere asupra faptului ca preluarea OPCOM de la Transelectrica la Departamentul pentru Energie nu ar fi respectat principiul unbundling-ului (separarea calitatii de actionar la unitatile din energie) si ca se doreste ca operatorul bursei noastre de energie sa nu aiba acelasi proprietar cu producatorii si furnizorii de stat.

La finele anului 2011, capitalul social al OPCOM a fost majorat la 26,4 milioane lei (circa 6 milioane de euro).

În acest context ar fi prins teren, dupa cum mai spun sursele noastre, vechea idee a privatizarii OPCOM, prin scoaterea la vânzare a actiunilor catre operatorii din piata de energie si de gaze, dar si catre brokerii actionari ai BVB. Astfel, producatorii si furnizorii de stat vor putea fi actionari ai OPCOM, dar fara sa ocupe pozitii majoritare. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie