Metodologia pentru monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional, a fost aprobata de MEN
In Monitorul Oficial nr. 284 din 21 mai 2013 a fost publicat Ordinul nr. 3547/2013 al ministrului Educatiei Nationale privind aprobarea Metodologiei pentru monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic la 6 luni, respectiv la 12 luni de la absolvire.
In cadrul Metodologiei pentru monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic la 6 luni, respectiv la 12 luni de la absolvire se arata:
Grup-tinta
Absolventii de invatamant profesional si tehnic (liceu tehnologic, invatamant profesional, invatamant postliceal), la 6 luni, respectiv la 12 luni de la absolvirea scolii
Obiective
Determinarea gradului de insertie socioprofesionala a absolventilor de invatamant profesional si tehnic, precum si a caracteristicilor procesului de tranzitie de la scoala la munca. De asemenea, se investigheaza rata de tranzitie a absolventilor de invatamant profesional si tehnic la urmatorul nivel de educatie, precum si determinantii acestor rate.
Beneficiari
Beneficiarii directi ai rezultatelor monitorizarii insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic sunt:
- Ministerul Educatiei Nationale, interesat in masurarea unor indicatori de rezultat relevanti pentru evaluarea finalitatilor sistemului de invatamant in scopul imbunatatirii strategiilor si politicilor din educatie si formare profesionala;
- inspectoratele scolare si unitatile scolare, care pot utiliza rezultatele monitorizarii in scopul adaptarii planurilor de scolarizare si imbunatatirii calitatii ofertei educationale;
- centrele judetene de resurse si asistenta educationala (CJRAE), respectiv Centrul Municipiului Bucuresti pentru Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE), care pot utiliza rezultatele monitorizarii insertiei socioprofesionale in activitatile de consiliere si orientare profesionala a elevilor in sprijinul unei decizii informate privind alegerea viitoarei cariere profesionale si a traseului de educatie si formare profesionala;
- structurile de parteneriat social pentru invatamant (comitetele locale de dezvoltare a parteneriatului social in formarea profesionala si consortiile regionale), care pot utiliza rezultatele monitorizarii in activitatea lor de planificare strategica a ofertei de educatie si formare profesionala la nivel regional si judetean;
- autoritatile locale, judetene si regionale, care pot utiliza rezultatele monitorizarii in dezvoltarea si implementarea politicilor publice bazate pe evidente ce vizeaza educatia si formarea profesionala (pentru fundamentarea alocarii si utilizarii eficiente a resurselor alocate acestui sector).
Beneficiarii finali ai rezultatelor monitorizarii insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic sunt elevii si parintii acestora, care vor putea extrage informatii relevante privind sansele de insertie socioprofesionala la finalizarea studiilor, in sprijinul deciziilor privind alegerea viitoarei cariere profesionale si a traseului de educatie si formare profesionala.
Rezultatele monitorizarii insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic vor fi facute publice pentru beneficiarii finali.
Metoda si instrumente pentru monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic
Monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic are drept rezultat un studiu ce contine un raport privind derularea anchetei si un raport de analiza a insertiei socioprofesionale pentru fiecare categorie de absolventi investigata, respectiv:
- raport privind derularea anchetei;
- raport de analiza a insertiei socioprofesionale a absolventilor de liceu tehnologic;
- raport de analiza a insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional;
- raport de analiza a insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant postliceal.
Realizatori ai studiului privind monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic pot fi universitati, inspectorate scolare, CJRAE, respectiv CMBRAE.
Studiul privind monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic se realizeaza printr-un proces care are doua subcomponente.
Subcomponenta 1. Constituirea informatiilor privind absolventii de invatamant profesional si tehnic
Aceasta subcomponenta este obligatorie pentru fiecare inspectorat scolar. Informatiile vor fi integrate in baza de date a inspectoratelor scolare, iar rezultatele obtinute vor fi utilizate si in raportul privind starea invatamantului realizat la nivelul fiecarui inspectorat scolar, rezultate preluate si de catre Ministerul Educatiei Nationale.
Subcomponenta 1 consta in constituirea informatiilor privind absolventii de invatamant profesional si tehnic pentru cunoasterea structurii acestora pe profiluri, domenii, calificari, medii de rezidenta si a datelor de identificare a acestora.
Aceasta subcomponenta este realizata de catre inspectoratele scolare. In acest scop, inspectoratele scolare utilizeaza baza de date existenta sau creeaza o baza de date adecvata scopului aplicarii prezentei metodologii. Subcomponenta 1 se realizeaza in fiecare an scolar, in mod obligatoriu, pana la data de 15 octombrie pentru toti absolventii de invatamant profesional si tehnic din anul scolar anterior (vezi anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezenta metodologie).
Informatiile se vor stoca pe suport hartie si electronic si sunt structurate in doua tipuri de machete:
- tabele centralizatoare cu informatii privind numarul absolventilor pe profiluri, calificari si medii de rezidenta;
- lista absolventilor de invatamant profesional si tehnic, cu precizarea urmatoarelor informatii: numele si prenumele absolventului, codul numeric personal, unitatea de invatamant la care a absolvit liceul tehnologic/invatamantul profesional/invatamantul postliceal, profilul, domeniul de formare profesionala, calificarea profesionala in care s-a pregatit, mediul de rezidenta a absolventului, adresa de domiciliu si alte date de contact (telefon, e-mail).
Validarea continutului machetelor se va realiza prin verificarea continutului informatiilor si prin compararea cu evidentele inspectoratului scolar privind structura absolventilor din promotia respectiva. De asemenea, se va acorda o atentie deosebita verificarii acuratetei completarii adreselor de domiciliu ale absolventilor si a datelor de contact ale acestora.
O prima analiza a informatiilor din baza de date este menita sa informeze decidentii de politica educationala cu privire la structura pe profiluri, domenii de formare, calificari si medii de rezidenta a absolventilor.
Extrasele din baza de date privind absolventii sunt necesare pentru derularea subcomponentei 2 – ancheta de teren.
Subcomponenta 2. Ancheta de teren pe baza de chestionar in randul absolventilor
Subcomponenta 2 consta in realizarea anchetei de teren pe baza de chestionar in randul absolventilor, urmata de elaborarea raportului privind derularea anchetei si a rapoartelor de analiza a insertiei socioprofesionale pentru fiecare categorie de absolventi investigata.
Ancheta de teren poate fi realizata de catre universitati, inspectorate scolare, CJRAE, respectiv CMBRAE, sau operatori economici/institutii/organizatii cu experienta relevanta in realizarea anchetelor de teren. In cazul in care subcomponenta 2 este realizata de catre un operator economic/o institutie/o organizatie – alte entitati decat inspectoratul scolar sau CJRAE/CMBRAE – aceasta se va realiza pe baza unui contract sau a unui acord de colaborare. In toate cazurile este necesar ca operatorii de teren sa aiba experienta relevanta in realizarea anchetelor. Indiferent care este realizatorul anchetei de teren, acesta va aplica prezenta metodologie.
Realizatorul anchetei de teren elaboreaza un raport privind derularea anchetei.
Rapoartele de analiza a insertiei socioprofesionale a absolventilor pot fi realizate de catre realizatorul anchetei de teren sau de catre realizatorul studiului privind monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic.
Realizatorul anchetei de teren va furniza realizatorului studiului privind monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor de invatamant profesional si tehnic raportul/rapoartele elaborat/elaborate in urma investigatiei de teren, insotit/insotite de toate instrumentele utilizate in acest scop, inclusiv bazele de date.
Instrumentele utilizate in cadrul anchetei de teren sunt:
- machete cu informatii privitoare la absolventii invatamantului profesional si tehnic, extrase din baza de date a inspectoratelor scolare1, conform anexelor nr. 1 si 2;
- model de chestionar pentru investigarea insertiei socioprofesionale a absolventilor (vezi anexele nr. 3,4 si 5, care fac parte integranta din prezenta metodologie, pentru fiecare categorie de absolventi investigata);
- chestionare completate pentru toti absolventii promotiei investigate;
- baza de date privind prelucrarea raspunsurilor la chestionare.
Ancheta de teren vizeaza toti absolventii din promotia investigata la 6 luni, respectiv la 12 luni de la absolvirea nivelului respectiv de invatamant profesional si tehnic. Ancheta de teren se realizeaza in perioadele:
- ianuarie–februarie, pentru investigarea insertiei socioprofesionale a absolventilor la 6 luni de la absolvirea scolii;
- august–octombrie, pentru investigarea insertiei socioprofesionale a absolventilor la 12 luni de la absolvirea scolii.
Toate/Toti institutiile/operatorii economici/organizatiile implicate in monitorizarea insertiei socioprofesionale a absolventilor, inainte de efectuarea oricarei colectari sau prelucrari a datelor cu caracter personal, vor face toate demersurile necesare in vederea functionarii ca operator de date personale, in deplina concordanta cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
Orice colectare si prelucrare a datelor cu caracter personal se va face numai cu consimtamantul persoanelor vizate exprimat in conditiile cerute de Legea nr. 677/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.Georgiana Matache, infolegal.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!