Implementarea medierii si pregatirea mediatorilor galateni – sprijinite de notarii publici, judecatori si profesorii de drept

 

În data de 25 mai 2013 Asociatia Mediatorilor Galati a organizat o noua sesiune de pregatire continua a mediatorilor, dupa cele organizate în lunile decembrie si ianuarie, având ca tema principal “Aspecte practice privind relationarea procedurii medierii cu procedura judiciara si procedura notariala”.

conferinta mediere galatiActivitatea s-a desfasurat în parteneriat cu Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice din Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, condusa de dl. Decan Florin Tudor si în colaborare cu reprezentantii unor institutii de interes pentru mediere: Judecatoria Galati, Camera Notarilor Publici, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Au participat aproape 60 mediatori autorizati din judetul Galati, pentru care s-a solicitat acreditarea activitatii de catre Consiliu de mediere, materializata în Hotarârea nr. 1339/30.03.2013, în baza careia s-au acordat 4,5 puncte profesionale, potrivit programului prezentat si temelor abordate.

Temele au fost sustinute de catre specialisti în domeniu, sub forma practic-aplicativa si dezbateri, menita sa îmbunatateasca si sa completeze pregatirea profesionala mediatorilor, sa asigure o mai buna relationare cu diverse institutii si profesionisti, pe linia finalizarii procedurii de mediere cu autentificarea sau încuviintarea acordurilor de mediere, în cadrul procedurilor notariale si judiciare prevazute de lege.

Dupa primirea participantilor si invitatilor, s-a adresat un cuvânt de deschidere de catre gazdele actiunii, Constantin Asofronie, presedintele Asociatiei Mediatorilor Galati si domnul decan al facultatii, conf. univ. dr. Florin Tudor. Între altele, acesta a exprimat aprecieri pozitive pentru colaborarea începuta între structura universitara si asociatiile de mediatori, în baza protocolului semnat în luna ianuarie 2013 si urmat de prima actiune, simpozionul despre mediere organizat pe 19.01.2013 de asociatia AMPSAC condusa de dna Ana Calin, prezenta si astazi în sala alaturi de alti colegi. De asemenea, dl. decan a informat participantii despre discutiile avute cu conducerea celor doua asociatii pentru autorizarea unor cursuri postuniversitare de drept, adresate atât unor «începatori» cu studii superioare nejuridice, cât si licentiatilor de drept, pentru perfectionarea cunostintelor în vederea exercitarii la un nivel calitativ ridicat a profesiei, ocazie cu care a fost asigurat de AMG ca facultatea va fi sprijinita pentru completarea dosarului necesat autorizarii de catre Consiliul de mediere.

Prima tema abordata a fost un «Studiu comparativ între mediere si arbitraj», care a constat în prezentarea unor aspecte teoretice si de reglementare, experienta si activitatea dlui decan ca arbitru la Curtea de arbitraj de pe lânga Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati, la care s-a adaugat un material furnizat de presedintele AMG. Concluzia prezentarilor si discutiilor a fost ca arbitrajul si medierea sunt doua proceduri alternative la justitie, care pot fi folosite complementar pentru solutionarea litigiilor din domeniul comercial, ca sunt oameni pregatiti sa rezolve cât mai multe cazuri, dar solicitarea comerciatilor este redusa din mai multe motive: promovarea redusa a celor doua proceduri, neînserarea sistematica a clauzelor de arbitraj si mediere în contracte ca solutii înaintea apelarii la instante pentru rezolvarea litigiilor, unele probleme în functionarea arbitrajului si timiditatea în folosirea medierii cu mai mult curaj.

Al doilea modul a fost sustinut de dna notar Floarea Urs, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Galati si dl. notar George Schin, care este si cadru didactic în cadrul facultatii. Au fost expuse mai întâi unele aspecte teoretice vizând drepturile reale si în special dreptul de proprietate cu dezmembramintele acestuia, cu modul legal de transmitere a acestor drepturi potrivit Noului Cod Civil si Noului Cod de procedura Civila, Legii nr. 36 / 1995 republicata în 2013 privind activitatea notariala si legii nr. 192/2006 privind mediere actualizata. Aceste cunostinte sunt necesare mai ales mediatorilor fara studii juridice, dar si juristilor, pentru ca domeniul prezinta interes pentru mediere, iar mediatorii nu trebuie sa faca greseli cînd încheie acorduri de mediere având ca obiect dreptul de proprietate si cele conexe, care ar atrge nulitatea acestor acte. Desigur ca aceste prezentari trebuie dezvoltate sistematic, în mai multe sedinte de pregatire si s-a convenit în acest sens sa continue cu sprijinul profesorilor facultatii.

În continuare, a fost foarte intens urmarita prezentarea dnei notar public Floarea Urs despre «Autentificarea acordului de mediere de catre notarii publici», completata de dl. notar Schin, cu aspecte practice, obligatii legale, documentele folosite si verificarea legalitatii lor si acordului de catre notar. Mediatorii au apreciat si deschiderea reprezentantului Camerei Notarilor Publici în sprijinirea si colaborarea necesara între camera si asociatiile mediatorilor, între notari si mediatori, pentru asigurarea unui cadru legal, convenabil si atractiv pentru cetatenii care aleg aceasta cale de treansmitere a dreptului de proprietate imobiliara si celor conexe, precum si procedura notariala de desfacere a casatoriei. Au fost date exemple de probleme si greseli care au aparut si pot apare în aceste proceduri des folosite si care pot succeda unor proceduri de mediere, mediatorii fiind informati si cu ultimele reglementari.

Având în vedere neprezentarea reprezentantului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din motive obiective, notarii publici invitati au ajutat si la clarificarea unor reglementari si aspecte procedurale de cadastru si publicitate imobiliara privind transmiterea dreptului de proprietate în urma medierii si procedurilor notariala sau  judiciara, care au completat aspectele teoretice si legale din tema pregatita de presedintele AMG cu specialistii OCPI si furnizata în mapele participantilor. Referinte la subiect si relationarea cu instantele au fost facute si de invitatul urmator al mediatorilor.

Urmatorul modul a avut ca tema principala «Relationarea procedurii de mediere cu procedura judiciara. Încuviintarea Acordului de mediere.» si l-a avut ca moderator pe judecatoarea Gabriela Nicoleta Chihaia, reprezentantul Judecatoriei Galati. Pornind de la informarea despre mediere si recomandarea instantelor catre informare si apoi solutionarea litigiilor de pe rolul instantelor prin aceasta procedura amiabila cu succes în tarile occidentale, s-a trecut apoi prezentarea «filmului» unui dosar care include medierea, de la înregistrare pâna la încuviintarea acordului de mediere prin hotarârea judecatoreasca, cu posibile probleme, dar si greseli aparute pe aceasta linie si modul de evitare a acestora. S-a apreciat pozitiv faptul ca de la an la an sunt tot mai multe cazuri rezolvate prin mediere care închid dosare la Judecatorie, degrevând instanta galateana, care are si asa un foarte mare numar de cazuri pe judecator, contribuind indirect la reducerea acestora si a cheltuielilor bugetare. Magistratul a purtat discutii deschise cu mediatorii, a înteles si exprimat opinii pertinente si sincere fata de problemele ridicate, le va transmite conducerii Judecatoriei si spera ca lucrurile sa avanseze mai mult de la 1 august. Mediatorii galateni s-au declarat multumiti de noua sesiune si forma de pregatire continua si multumesc lectorilor invitati pentru sprijinul multilateral oferit cu onestitate.mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie