Agentii de reglementare si control, unde se fura in liniste
PUTEREA continua sa va arate cine sunt, cu ce se ocupa si în ce afaceri sunt implicate misterioasele agentii de reglementare si control, subordonate premierului sau ministerelor, în care activeaza zeci de mii de functionari publici, dar despre care se stie public foarte putin. Desi declarativ toate aceste institutii au atributii privind aplicarea legii si functionarea statului, ele muncesc mai mult în folosul propriu. Astazi va prezentam doua agentii aflate nu în slujba statului sau a cetateanului, ci în simbria marilor samsari imobiliari si a rechinilor din agricultura: Agentia Domeniilor Statului si Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor.
Agentia Domeniilor Statului (ADS) administreaza de aproape un sfert de secol toate terenurile agricole din România, aflate înca în proprietatea statului, dar si zeci de mii de hectare revendicate de proprietarii lor de drept. Este una dintre agentiile care “furnizeaza”cei mai multi clienti pentru CEDO. Evident, în dauna statului român. Chiar si dupa 20 de ani de procese, înca mai exista români cu titluri de proprietate în regula care nu pot intra în posesia efectiva a terenurilor redobândite, si de pe urma carora, culmea, ADS încaseaza ilegal redevente de la firmele care le exploateaza abuziv, unele dintre ele având contracte de concesiune pe 49 de ani.
Liniste si jaf
Chiar daca oficial se afla în subordinea Agriculturii, ADS a fost si este de când se stie în slujba marilor rechini din imobiliare si agricultura. Printre cei care s-au îmbogatit furând atât statul, cât si proprietarii de drept, în strânsa complicitate cu ADS, îi regasim pe marii spoliatori ai patriei, personaje de legenda precum Gigi Becali, Culita Tarâta, Ioan Niculae, Trita Fanita, Dan Voiculescu sau Omar Hayssam.
Nu exista schimb de terenuri, sau concesiune cu cântec, în care agentia sa nu fie implicata. Astfel, s-au transformat niste hoti marunti, peste noapte, în mari oameni de afaceri, printr-un simplu schimb de terenuri, prin care statul oferea câteva hectare aflate pe amplasamentul unei viitoare autostrazi sau al unui mall, contra unei pârloage la Cuca-Macaii.
Rar veti auzi vorbind în public vreun reprezentant al ADS. Mai mult, site-ul oficial nu poate fi accesat de luni bune, orice informatie publica, de la comunicate oficiale, formulare, declaratii de avere sau interese, fiind astfel „secreta”. Ca sa îl plagiem pe Traian Basescu, „în liniste se fura cel mai bine”.
În momentul de fata, ADS-ul este pastorit de PSD, prin Dan Lucian Stefan Mogos, o tânara speranta a partidului, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova, promotia 2000, dar în fapt se afla sub controlul discret al lui Dan Voiculescu, prin ministrul-umbrela de la Agricultura, Daniel Constantin. ADS nu este deloc o agentie neglijabila, având câteva zeci de directii, servicii si departamente, la nivel central, si sub-agentii în toate judetele României.
Sa ne vindem tara!
Si pentru ca ADS sa intre direct în marile afaceri, Guvernul vrea acum sa modifice statutul acesteia în asa fel încât aceasta sa poata sa cumpere si sa vânda terenuri. Agentia este acum doar un administrator, nu poate decât sa concesioneze, si o face în stil mare, însa daca va primi liber la tranzactii, se va deschide o adevarata cutie a Pandorei, pentru ca multe dintre proprietati sunt vânate de samsari. În perspectiva momentului când strainii vor avea liber sa cumpere terenuri în România, Guvernul pregateste agentia ca un instrument de interventie în piata.
Însa pericolul acestei transformari a ADS sta în perspectiva ca actualele proprietati sa fie vândute. Agentia are, potrivit ultimelor date, 340.000 de hectare în administrare, dintre care jumatate în proprietatea privata a statului. Pentru aceste suprafate nici macar nu trebuie modificat statutul, ele pot fi vândute oricând.
Cea mai mare parte a terenurilor sunt concesionate, iar printre cei care au suprafete uriase, luate pe 49 de ani, se numara Ioan Niculae, Culita Tarâta sau fostul arbitru Adrian Porumboiu. Redeventele sunt la jumatate fata de cele de pe piata libera, în medie sub 600 de lei pe hectar, potrivit unor informatii aparute în mass-media. În conditiile în care concesionarii primesc subventii europene de 130 de euro pe hectar, practic redeventa este acoperita.
ANRP, “prietena”samsarilor imobiliari
Despre existenta Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) stie toata lumea. Este cel mai mare furnizor de dosare pentru CEDO, fiind astfel una dintre cele mai cheltuitoare si paguboase institutii ale statului. Este patronata si controlata de asa-numitii samsari din imobiliare. A fost creata special pentru a repune în drepuri legale pe românii expropriati în perioada comunista. Din pacate, perioada comunista nu a fost clar definita juridic, adica de când si pâna când a durat, si, în functie de aceasta, sa fie stabilit clar cine trebuie sa fie despagubit. Si din cauza acestei institutii, România este singura taradin Europa care nu a încheiat procesul de retrocedare a proprietatilor.
ANRP are o organigrama de minister în toata regula, iar în ultimii ani, de criza, bugetul alocat despagubirilor a fost mai mic decât bugetul alocat functionarilor sai.
Seful ANRP, finul lui Oprisan
Noul presedinte cu rang de secretar de stat al ANRP este George Baesu, fost deputat PSD de Vrancea, fost prefect de Vrancea între 2001-2004 si fin al baronului Marian Oprisan. Baesu, a carui ultima ocupatie a fost de consilier economic la Ambasada României din Grecia, este pus de Alianta pentru o Românie Curata pe lista neagra a politicienilor “patati”. Este absolvent de drept si si-a dat doctoratul în 2011, sub îndrumarea fostului premier Adrian Nastase.
Lung sir de scandaluri
Activitatea ANRP, de la înfiintare si pâna în prezent, a fost un lung sir de scandaluri. În mandatul lui Calin Popescu Tariceanu, institutia a fost condusa de Ingrid Zaaraour, protejata fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Sub semnatura sibiencei-libaneze a fost retrocedat Muzeul Brukenthal si Castelul Bran. În urma unei inspectii facute de Curtea de Conturi la ANRP s-a constatat ca, în 2008, în mandatul lui Ingrid Zaaraour, au fost facute evaluari dupa bunul plac si s-au emis titluri de despagubire în lipsa actelor doveditoare ale dreptului de proprietate sau a calitatii de mostenitor a fostului proprietar, ceea ce a adus prejudicii de milioane de euro statului.
Urmatorul presedinte al ANRP a fost Ancuta Opre, care înainte fusese subalterna Mihaelei Geoana la Fundatia “Crucea Rosie”, iar apoi consiliera personala a lui Mircea Geoana. Din 2009 încoace, Opre e membru supleant al Consiliului Director al ANI. Ciudat, din declaratiile ei de avere lipseste cu desavârsire orice referire la leafa consistenta din perioada cât a fost presedinta ANRP.
A urmat Crinuta Dumitrean, care a fost înlocuita în urma scandalului în care a fost implicat vicepresedintele sau, Remus Baciu, arestat pentru trafic de influenta, ea fiind înlocuita de controversatul procuror-sef la DIICOT Ploiesti, Dorina Danielescu. În ultimele luni ale guvernarii PDL, guvernul Ungureanu a decis sa suspende pentru sase luni emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist. Premierul a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate cu ocazia auditului care a avut loc la ANRP. Controlul a scos la iveala faptul ca aceasta institutie a functionat ca un veritabil „stat în stat”, iar solutionarea cazurilor de retrocedare nu s-a facut dupa reguli stricte, aplicate pentru toti solicitantii la fel, ci mai degraba aleatoriu. Precedentul presedinte al ANRP, Dorina Danielescu, a declarat ca, în urma verificarilor, s-a constatat ca, în cazul a circa 80% din cererile pentru care s-au emis decizii de despagubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de mostenitor. La câteva zile dupa aceasta declaratie a fost schimbata de noul premier Ponta, pentru “declaratii iresponsabile”. A urmat Baesu…Rene Pârsan, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!