Actiunile Raiffeisen Bank International au scazut cu pâna la 3,6% ca urmare a demisiei CEO-ului Herbert Stepic

 

Demisia CEO-ului Raiffeisen Bank International Herbert Stepic, determinata de investigatia unor tranzactii imobiliare off-shore, a pus presiune pe actiunile bancii, care au scazut cu pâna la 3,6%, vineri.

Herbert Stepic, raiffeisen bank internationalHerbert Stepic a invocat motive personale, pentru renuntarea la func­tie, în conditiile în care departamentul de control intern al bancii demarase o ancheta a tranzactiilor imobiliare derulate de acesta printr-un cont off-shore.

Anterior, în presa au aparut informatii potrivit carora Stepic ar fi folosit companii paravan pentru a administra investitii în imobiliare.

Actiunile Raiffeisen ar putea sa ramâna sub presiune pâna când banca îsi rezolva problemele la vârf.

„Plecarea sa (n.r. a lui Herbert Stepic) va lasa un gol, în absenta unui plan credibil de succesiune”, a declarat Eleni Papoula, analist Berenberg, citata de Bloomberg. Analistul recomanda investitorilor sa vânda actiunile Raiffeisen, care, pe termen scurt, vor ramâne sub presiune.

Banca informeaza ca a luat în considerare demisia si ca Stepic îsi va mentine functia pâna când comisiile responsabile din banca vor lua o decizie finala.

Board-ul Raiffeisen Bank International (RBI) considera ca decizia lui Stepic reprezinta „profunda sa afinitate fata de companie” si ca, astfel, pot fi diminuate daunele privind imaginea bancii, anunta Raiffeisen Zentralbank.

Herbert Stepic a angajat UBS AG (UBSN) sa deschida un cont, care a fost folosit sa administreze proprietati în Singapore, a confirmat CEO-ul RBI pentru revista Vienna’s News.

Stepic a sustinut ca nu trebuia sa înstiinteze banca sau autoritatile de reglementare cu privire la achizitia a trei apartamente în Singapore, prin ceea ce a numit „companii proiect” în Insulele Virgine si Hong Kong. Banii utilizati la cumpararea apartamentelor au fost deja impozitati în Austria, potrivit lui Stepic.

CEO-ul Raiffeisen detinea casuta postala Yatsenko International Ltd. Înregistrata în Insulele Virgine Britanice si Takego Holdings Ltd. din Hong Kong, potrivit revistei austriece News, citata de Reuters.

Austrian Press Agency a anuntat ca banca va nominaliza un succesor pentru Stepic astazi, fara a preciza sursa informatiei.

Gasirea unui înlocuitor nu va fi un lucru usor, a spus Guenter Hohberger de la Erste Bank, care sfatuieste investitorii sa cumpere actiuni Raiffeisen.

Un nou CEO va trebui sa se ocupe de problemele legate de necesarul de capital al Raiffeisen, care este „într-o crestere îngrijoratoare”, potrivit unui raport Standard & Poor’s de luna trecuta.

Raiffeisen a fost nevoita sa anuleze vânzarea de obligatiuni subordonate, din luna aprilie, dupa ce nu a primit suficiente subscrieri.

Stepic a declarat, luna trecuta, ca situatia capitalului bancii sale este suficient de buna pentru crestere si „foarte relaxata”.

*  Stepic, investigat si pentru tranzactii imobiliare în Serbia

Nu este pentru prima data când CEO-ul Raiffeisen este anchetat pentru tranzactiile sale imobiliare.

Autoritatea de supraveghere din Austria (FMA) a finalizat, saptamâ­na trecuta, investigatia asupra tranzactiilor imobiliare facute în Serbia, dupa ce acesta a demostrat ca iesise din aceste investitii.

FMA i-a cerut lui Stepic mai multe detalii despre conturile offshore si despre investitiile sale.

Si Banca Centrala a Austriei va investiga tranzactiile imobiliare personale ale lui CEO-ului Raiffeisen Bank International, dupa relatarile media ca a folosit companii paravan.

Contactati de ziarul „BURSA”, reprezentantii Bancii Centrale a Aus­triei au refuzat sa ofere orice comentariu în legatura cu acest subiect. Oficialii FMA nu ne-au oferit niciun raspuns, pâna la închiderea editiei.

*  Marirea si decaderea lui Herbert Stepic

Herbert Stepic, în vârsta de 67 de ani, a fost presedintele Consiliului de Administratie al Raiffeisen International Bank Holding AG, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est (ECE).

În prezent, domnia sa este presedintele Consiliului de supraveghere a unsprezece filiale din zona ECE ale grupului financiar, dar si membru al Consiliilor de supraveghere ale „Oesterreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft” si „OMV”.

Herbert Stepic are o experienta de peste 30 de ani în domeniul afacerilor bancare internationale, fiind privit drept „un expert” pe piata ECE, în mediul bancar. Domnia sa este considerat „mintea” care a generat extinderea rapida a retelei Raiffeisen International. Astfel, în anul 1986, a fost aleasa ca piata de dezvoltare Ungaria, aici Raiffeisen Bank dezvoltându-se într-un ritm alert, ajungând sa îsi desfasoare activitatea în 17 piete din regiune.

Herbert Stepic s-a alaturat Genossenschaftliche Zentralbank AG, (astazi Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft – RZB) în anul 1973, la scurt timp înfiintând Departamentul de Promovare a Comertului Exterior. Patru ani mai târziu, domnia sa a devenit membru al Consiliului de Adminis­tratie, iar în anul 1995 a fost numit Director Adjunct.

Herbert Stepic a fost numit „Cel mai bun bancher din Europa în anul 2006” si „Cel mai bun manager european în anul 2007.”

Posibilitatea renuntarii la sefia RBI a fost vehiculata de presa înca de anul trecut, când s-a descoperit ca FMA investiga legaturi ale unor afaceri imobiliare din Serbia care i-ar fi putut pata imaginea lui Herbert Stepic. Astfel, se considera nepotrivit, conform legii austriece, implicarea în aceasta situatie, fiind asteptata o demisie din partea sefului companiei.

Probele FMA arata ca Stepic, alaturi de investitori austrieci si sârbi, ar fi cumparat, de la guvernul sârb, mai multe loturi de pamânt în apropiere de Belgrad, în valoare de 65 milioane lei, cu ajutorul unui credit de 23 milioane euro obtinut de la banca Hypo Alpe-Adria-Bank International. Tranzactia ar fi fost efectuata printr-un intermediar cipriot, împrumutul fiind, în prezent, neperformant.

RBI a anuntat în raportul sau anual un profit consolidat de 725 milioane euro pentru anul financiar precedent, cu un sfert mai mic decât cel din anul 2011. Câstigul pe actiune a scazut cu 1,25 euro, de la 3,95 euro în 2011 la 2,70 euro.

În tara noastra, Raiffeisen Bank are o retea de peste 540 agentii pentru aproximativ 2 milioane clienti, dintre care 100.000 de IMM-uri si 6.800 corporatii mari si medii. Ioana Tudorache, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie